Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 6 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 7 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 7 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 8 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 9 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 9 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 13 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 19 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 1 zi în urmă
De 14 ani, Rezerviștii Militari își sărbătoresc anual ziua, pe 31 mai
Prin H:G. nr. 467 din 12 mai 2010, s-a instituit „ Ziua Rezervistului Militar”, care se aniversează, în fiecare an, în ultima zi din luna mai. Cu această ocazie instituțiile publice din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională pot sprijini, în condițiile legii, manifestările prilejuite de acest eveniment.
În data de 31 mai 1864, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, a fost adoptată „Legea asupra poziţiei ofiţerilor”, primul act normativ care dă identitate, valoare şi sens corpului cadrelor militare în rezervă. În memoria acestui eveniment şi în semn de respect pentru cei care au făcut din militărie profesia lor de o viaţă, Guvernul României, prin H.G. nr.464/2010, a instituit „ Ziua Rezervistului militar”, care se aniversează, în fiecare an, în ultima zi din luna mai.
Prin această hotărâre se dă, însă, o semnificaţie mult mai largă noţiunii de rezervist militar. Astfel, potrivit art. 3 al hotărârii, „ prin rezervist militar se înţelege orice persoană care deţine grad militar în rezervă sau în retragere”. De aceea, multe persoane cu studii superioare din viaţa civilă, care au grad militar ca urmare a absolvirii unor forme de pregătire specifică, precum şi toate cadrele militare în rezervă au îndreptăţirea să aniverseze această zi importantă. Sărbătoarea este înscrisă în Calendarul Tradiţiilor Militare, periodic de istorie şi cultură, editat de Statul Major General al Armatei Române.
A doua semnificaţie a zilei de 31 mai este dată de faptul că, printr-o coincidenţă fericită, la 31 mai 1990, după o întrerupere abuzivă de 42 de ani din timpul regimului totalitar, a fost reluată tradiţia asocierii cadrelor militare și s-a înfiinţat structura care astăzi se numeşte „Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere” (A.N.C.M.R.R.). De aceea, prin decizia conducerii acestei asociaţii s-a stabilit ca, în data de 31 mai, să fie marcată şi „Ziua A.N.C.M.R.R.”
Președintele PNL Nicolae Ciucă a transmis vineri un mesaj de ziua Rezervistului militar.
„De Ziua Rezervistului Militar, îi celebrăm pe cei care au construit Armata României de azi, servind cu onoare sub drapel. Experiența rezerviștilor este o resursă neprețuită pentru formarea tinerelor generații de militari activi, care au nevoie de îndrumare în cultura organizațională a sistemului militar. Rezerviștii care au dedicat țării cea mai frumoasă perioadă a vieții lor știu ce presupune înfruntarea greutăților specifice serviciului militar. Ca urmare a eforturilor depuse, ani de-a rândul, de către cei care formează acum corpul rezerviștilor, toți militarii activi de azi se pot mândri că fac parte dintr-o instituție profesionistă”. Șeful Senatului, fost militar a mai stransmis că: ,,Știu câtă greutate are în inima unui militar decizia trecerii în rezervă și cât de mari sunt schimbările din viața de zi cu zi. Transmit rezerviștilor cele mai calde urări camaraderești, de împlinire și succes, iar celor în retragere le doresc sănătate și viață lungă”, a mai menționat Nicolae Ciucă.
Lăcrimioara ZOTA