Programul Teatrului Municipal Baia Mare în perioda 22-26 ianuarie - 15 minute în urmă
Artistul fotograf băimărean Tudorel Ilie a lansat la Madrid expoziția „Comorile României din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO” - 35 minute în urmă
Artistele plastice Anamaria Stanciu și Ioana Alexandra Sas vă invită să admirați expoziția „Contraste și corelații” - 4 ore în urmă
Baia Sprie oferă cele mai variate alternative de a-ți petrece timpul liber în anotimpul rece - 5 ore în urmă
La CUNBM: Prof. dr. Ion Copoeru va susține conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 5 ore în urmă
De Mica Unire: Atelierul „Domnul Cuza și Sultanul. Cum citim sursele istorice?”, la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 6 ore în urmă
Prof. Marius Voinaghi: Despre teste standardizate - 8 ore în urmă
O nouă ediție „Snow Ice Race” va avea loc la Băiuț - 9 ore în urmă
Tech-X, echipa de robotică a Colegiului „Dragoș Vodă” Sighet, locul III la competiția Maramu’ Division - 9 ore în urmă
15 ani de la operaționalizarea primelor echipaje SMURD Maramureș; Dr. Raed Arafat a fost prezent la ceremonie - în urmă
Ca pe vremea bunicilor: În Coruia s-a organizat clacă la sapă; Mălaiul a fost, de asemenea, semănat tradițional
Joi după-amiază, 30 mai, în Coruia a fost organizat un eveniment ca pe vremea bunicilor. Mai exact, o clacă la sapă „Pă Vârf, la holda Lenuțâ Petrii lu’ Ștefan de pă Dâmb”.
S-au adunat oameni faini și harnici, însă ploaia nu i-a lăsat să termine lucrul.
„Mălaiul a fost semănat cu calul așa cum se făcea odinioară, iar pentru a respecta întocmai tradiția am trecut pe la gospodăriile oamenilor harnici din sat, pe la cei mai în vârstă care ne-au învățat cum se aleg boabele de mălai, care boabe de pe cocian sunt bune și mai ales în ce perioadă trebuie semănat mălaiul.
«Se semăna când înflore rugu/stinu sau așe pă la Sfântu Gheorghe și nu după Constantin și Elena că acela mălai semănat după data asta nu se coace», ne zice badea Andraș (Andrei Avram, la aproape 80 de ani).
«Holdă mândră-am sămânat / Și-amu-i vreme de săpat / Mălaiu’ îi frumușel / Musai să merem la el. După ce lucru om găta / gazdă zâce că ne-a da: / de băut și de mâncat și poate a fi și de jucat».
A dat Dumnezeu roadă multă, iar joi, 30 mai, începând cu ora 16.00, ne-am adunat în clacă la sapă Pă Vârf, la holda Lenuțâ Petrii lu’ Ștefan de pă Dâmb.
Am săpat cu calul. În satul Coruia mai sunt foarte puțini cai. Mulțumim părintelui Augustin Homorodan și lui Ioan Țânță pentru că ei încă mai cresc cai în satul nostru.
Au fost prezente și fete, și feciori, tineri care iubesc tradiția și încă mai duc tradiția lucrului ca altădată. Din păcate, ploaia nu ne-a lăsat să terminăm”, declară etnologul Diana Denisa Țicală, coordonatoarea manifestării și fiică a satului.
Felicitări tuturor! Ne bucurăm că obiceiurile din străbuni sunt revitalizate!
Lavinia-Codruța HERMAN