Programul Teatrului Municipal Baia Mare în perioda 22-26 ianuarie - 25 minute în urmă
Artistul fotograf băimărean Tudorel Ilie a lansat la Madrid expoziția „Comorile României din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO” - 45 minute în urmă
Artistele plastice Anamaria Stanciu și Ioana Alexandra Sas vă invită să admirați expoziția „Contraste și corelații” - 4 ore în urmă
Baia Sprie oferă cele mai variate alternative de a-ți petrece timpul liber în anotimpul rece - 5 ore în urmă
La CUNBM: Prof. dr. Ion Copoeru va susține conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 5 ore în urmă
De Mica Unire: Atelierul „Domnul Cuza și Sultanul. Cum citim sursele istorice?”, la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 6 ore în urmă
Prof. Marius Voinaghi: Despre teste standardizate - 8 ore în urmă
O nouă ediție „Snow Ice Race” va avea loc la Băiuț - 9 ore în urmă
Tech-X, echipa de robotică a Colegiului „Dragoș Vodă” Sighet, locul III la competiția Maramu’ Division - 10 ore în urmă
15 ani de la operaționalizarea primelor echipaje SMURD Maramureș; Dr. Raed Arafat a fost prezent la ceremonie - în urmă
PS Părinte Episcop Iustin își serbează ziua onomastică
Astăzi, 1 iunie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, își cinstește ocrotitorul duhovnicesc, pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful.
Cu ocazia acestei zile onomastice, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, transmite un mesaj:
An de an, în ziua de 1 Iunie, sinaxarul Sfintei noastre Biserici Ortodoxe face pomenirea Sfântului Iustin Martirul și Filosoful, ocrotitorul ceresc al părintelui nostru duhovnicesc, Preasfințitul Iustin al Maramureșului și Sătmarului.
După o tradiție care are rădăcini în activitatea Domnului Iisus Hristos, Biserica a rânduit, ca fiecărui monah să i se dea un nume pe care l-a purtat un Sfânt, nume care „este scris în ceruri”. Primind un astfel de nume, ne altoim, cu credință și cu nădejde, pe calitățile Sfinților ale căror nume le purtăm, împărtășindu-ne astfel de harul acestor oameni care au umblat, înaintea noastră, pe calea care duce la Dumnezeu. Aceștia sunt scriși în ceruri și își întind mâinile ca să ne ridice acolo și pe noi, sau, mai bine zis, lucrează pentru noi, cu putere nevăzută, prin rugăciunile lor. Așadar, primind numele Sfinților, ne altoim cu sfințenia lor și trăim aici pe pământ o existență ce aspiră la sfințenie și viață veșnică în Împărăția cerurilor.
Fiecare om credincios își sărbătorește Sfântul ocrotitor cu multă bucurie și solemnitate, în comuniune de rugăciune și cugetări sfinte, înconjurat de apropiații săi. Aceasta este o vie dovadă că Sfinții noștri, ale căror nume le purtăm, ne dau îndemnul lăuntric nu doar de a-i cinsti, ci și de a avea în inimă acea bucurie dreaptă și sfântă, ca o icoană de legătură tainică dintre noi și ei.
Teologia numelui ne îndeamnă, în multe cazuri, să ne gândim la numele noastre cu multă luare-aminte și să le acordăm importanța pe care o merită. Numele noastre nu sunt niște litere moarte, ci sunt cuvinte vii, multe dintre ele fiind date chiar de Dumnezeu, „Cel ce numără mulțimea stelelor și dă tuturor numele lor” (Psalmul 146, 4). De asemenea bucuria adusă de sărbătoarea unei onomastici are ecou în cuvintele Mântuitorului Hristos, Care a spus că nu trebuie să ne bucurăm pentru altceva, „ci vă bucurați că numele voastre sunt scrise în ceruri”(Luca 10, 20).
Un astfel de nume este și numele Sfântului prăznuit astăzi. Sfântul Iustin s-a născut în jurul anului 100 și a trăit în vremea împăraților romani Antonin cel Pios (138-161) și Marcus Aurelius (161-180). Primește moarte martirică, prin tăierea capului, în anul 165, în ziua de 1 iunie, în urma denunțului filozofului cinic Crescens, care îl reclamă autorităților romane că este creștin.
Acest mare sfânt al lui Dumnezeu este cântat în imnele liturgice ca fiind „cel care a înfrumusețat biserica prin înțelepciunea cuvintelor și cel care a luminat lumea cu strălucirea viețuirii sale”. Acestea sunt cele două elemente care îl caracterizează pe omul lui Dumnezeu: cuvântul înțelept și viețuirea luminată. Referitor la aceste calități, care îl definesc pe cel „plăcut Domnului”, Mântuitorul Iisus Hristos ne spune următoarele: „Cel ce va face și va învăța, aceasta mare se va chema în Împărăția cerurilor” (Matei 5, 19). Cel ce va învăța, fără să facă, nu este credibil, în timp ce acela care învață, dar și face, are cuvânt cu putere multă, pentru că acel cuvânt, care are acoperire în fapte, vine de la Dumnezeu și este în Dumnezeu.
În lumina acestui exemplu, înțelegem lucrarea și activitatea pastoral-misionară, administrativă și culturală a Preasfințitului Părinte Iustin, lucrare manifestată cu maximă responsabilitate și demnitate, prin darurile pe care le-a primit de la Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului ocrotitor. Aceste daruri sunt: omenia, sinceritatea, simțul practic, îngăduința, puterea de a munci, de a ctitori și de a reînnoi, implicarea în tot ce este bun și frumos, grija față de copii și tineri, grija pentru cei bolnavi, singuri și oropsiți. Și multe altele ca acestea… Pe toate le folosește pentru noi toți, cei puși de Dumnezeu sub arhipăstoreasca sa purtare de grijă, la care știm că putem scăpa oricând ca la un liman lin și odihnitor.
Pentru toate acestea, Preasfinția Voastră, în numele Permanenței Eparhiale, al protoiereilor, al școlilor teologice, al clerului, al cinului monahal și al tuturor credincioșilor, îl rugăm pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful să mijlocească înaintea lui Dumnezeu ca să vă dăruiască pacea inimii, liniște duhovnicească și sănătate deplină, pentru continuarea jertfelnicei Voastre slujiri în Hristos și în Biserică!
Întru mulți ani!
† Timotei Sătmăreanul
Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului