Share
Să ne amintim de Mihaela, vedeta desenelor animate din perioada comunistă

Să ne amintim de Mihaela, vedeta desenelor animate din perioada comunistă

Ieri, 1 iunie a fost despre copilărie. Copii, tineri, adolescenți, cei trecuți de prima tinerețe au rememorat amintiri din copilărie. Toți avem nostalgii ale perioadelor în care nu existau griji și ne bucuram de lucrurile simple ale vieții. Mihaela, desenul animat de scurtă durată,  devenise o rubrica fixă difuzată zilnic, la ora 19.20, cu 10 minute înainte de principalul jurnal de știri, Telejurnal. În momentul în care programul televiziunii de stat a fost scurtat, la mijlocul anilor 1980, serialul şi-a încetat difuzarea. Personajul inventat de Cobar, Mihaela, era o fetiță blondă cu codițe, care, alături pe prietenul ei, cățelușul Azorel, trece prin fel de fel de situații inedite. Studioul “Animafilm” a realizat, în regia artistului, o serie de 1001 de episoade de desene animate, ciclu ce a fost difuzat între 1970 și 1985 de Televiziunea Română.

Nell Cobar s-a născut pe 31 decembrie 1915 la București, într-o familie evreiască. Tânărul nu a urmat studii superioare, debutând ca desenator în anul 1939. Primul desen animat, realizat în 1940, a fost o reclamă pentru ciorapi,  a publicat apoi caricaturi în publicațiile epocii și a colaborat cu Traian Popescu Tracipone la realizarea filmului de ficțiuni “Năzbâtiile lui Haplea”, produs în 1948.

În lunga sa carieră, artistul a creat peste 40 de filme de animație, cele mai multe inspirate de popularul personaj de desene animate “Mihaela”, printre ele aflându-se “Mulțumesc, Mihaela”, peliculă ce a fost premiată în 1971 la Festivalul de film pentru copii de la Veneția.

În anii ’70 – ’80, Nell Cobar a fost colaborator al revistei de satiră “Urzica” înfiinţată de dramaturgul Aurel Baranga şi a avut mai multe expoziţii de caricatură. Printre filmele sale de animație se numără “Teoria chibriturilor”, “Mihaela detectiv”, “E primăvară, Mihaela!”, “Curaj Mihaela!”,” Alo, aici Mihaela!”, ”La multi ani Mihaela” “Leo & Leo”, “Flori pentru Mihaela”, “Mitică și formula lui de viață”, “Merele”, “Fata în față cu fericirea”, “Eu”, “Nota 3”, “Băiețelul care făcea totul pe jumătate” și ”Mitică”.

Imediat după 1989, caricaturistul a transformat-o pe Mihaela în vedeta unei reviste lunare dedicate copiilor, dar publicația și-a încetat apariția după moartea lui. Nell Cobar, regizorul care a încântat zeci de generații de copii în anii comunismului, a încetat din viață pe 26 iulie 1993. Alături de prietenul ei, Azorel, Mihaela a încântat și înfrumusețat copilăria acelor generații.

Lăcrimioara ZOTA

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu