Artistele plastice Anamaria Stanciu și Ioana Alexandra Sas vă invită să admirați expoziția „Contraste și corelații” - 1 oră în urmă
Baia Sprie oferă cele mai variate alternative de a-ți petrece timpul liber în anotimpul rece - 3 ore în urmă
La CUNBM: Prof. dr. Ion Copoeru va susține conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 3 ore în urmă
De Mica Unire: Atelierul „Domnul Cuza și Sultanul. Cum citim sursele istorice?”, la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 3 ore în urmă
Prof. Marius Voinaghi: Despre teste standardizate - 6 ore în urmă
O nouă ediție „Snow Ice Race” va avea loc la Băiuț - 7 ore în urmă
Tech-X, echipa de robotică a Colegiului „Dragoș Vodă” Sighet, locul III la competiția Maramu’ Division - 7 ore în urmă
15 ani de la operaționalizarea primelor echipaje SMURD Maramureș; Dr. Raed Arafat a fost prezent la ceremonie - 19 ore în urmă
Suzana și Daciana Vlad vor susține concerte extraordinare de pricesne în 12 orașe ale țării - în urmă
Lanțul Munților Igniș, o frumusețe aparte a Maramureșului (VIDEO) - în urmă
A fost clacă de coasă în Cărbunari
Sâmbătă, 1 iunie, la Cărbunari s-a organizat clacă de cosit și spart brazde.
A participat lume multă și faină, iar hărnicia a fost răsplătită cu bucate tradiționale, muzică și joc.
„Ediția a treia presupune momentul de când a început publicare unui eveniment, cercetarea lui, tipărirea acestuia sau mai bine zis fixarea momentului în timp și spațiu, totodată indică faptul că au mai avut loc evenimente similare în anii trecuți.
Poate că ar fi nedrept să spunem că doar trei ediții de clacă sunt în satul nostru, când de fapt știm că în sat clacile sunt la “a nu știm câta ediție”.
Da, de trei ani, noi cărbunărenii și prietenii noștrii lătureni vrem să nu lăsăm uitării acest obicei frumos al satului, claca de coasă. Claca noastră nu este una autentică 100% precum cea din vreme bunicilor, dar nici nu căutăm să alunecăm tare în festivism.
Vrem doar să căutăm să petrecem timp de calitate într-un mod tradițional alături de oameni cu care împărtășim aceeași dragoste pentru satul din vremea aceasta, dar și pentru satul din vreme trecută.
Anul acesta Nelu și Cristina Trif-Chindriș și-au deschis sufletul și ne-au dăruit o nouă “ediție” din ceea ce credem noi că este sărbătoarea Clăcii de Coasă din Cărbunari (…).
Așa cum am promis că va fi o dublă sărbătoare așa a și fost, copiii au avut parte de o zi fericită care s-a prelungit până când întunericul ne-a trimis la culcare.
Să dea Domnul ca în fiecare an de acum să avem parte de gazde la fel de prietenoase și bune la suflet! Mulțumim cărbunărenilor, lăturenilor, prietenilor, familiei, profesorilor, vecinilor, copiilor și lui Dumnezeu pentru vremea numa bună de cosit!”, transmite meșterul olar Vasile Chira din Cărbunari, coordonatorul acestei frumoase manifestări.
Felicitări tuturor!