Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 10 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 11 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 15 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Britanicul Charlie Ottley a ajuns la Buteasa cu dorința de a ajuta la salvarea bătrânei biserici de lemn
Biserica de lemn din Buteasa (Șomcuta Mare, Maramureș) datează din anul 1800. Lăcașul are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și figurează pe lista monumentelor istorice.
Biserica se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureșene, sunt extrem de afectate acoperișul și structura de rezistență, și necesită reparații urgente.
De-a lungul timpului, reprezentanții ONG-ului R.O.S.T (Reabilitarea Organică a Satului Tradițional) au lansat mai multe apeluri disperate pentru salvarea ei.
În acest weekend, arhitect Laura Zaharia de la Asociația R.O.S.T a transmis o veste bună pe rețelele de socializare. Britanicul Charlie Ottley, omul care s-a îndrăgostit iremediabil de țara noastră încât a ales să se mute aici, își dorește să ajute la salvarea bisericii.
„N-am crezut până ce n-am văzut aievea: Flavours of Romania a ajuns la Buteasa cu dorința de a ajuta la salvarea bătrânei biserici de lemn ruinate de trecerea timpului și nepăsarea oamenilor.
Cu o pasiune emoționantă pentru monumente, Charlie Ottley atrage atenția asupra valorilor pe care comunitatea locală din Buteasa le pierde lăsând biserica să se topească sub ochii lor. Toată istoria satului Buteasa este cuprinsă în această ruină ce cuprinde de fapt 3 biserici (cea construită de buteni în 1702 ”în pustă”, cea din 1802 și cea din 1884 de pe actualul amplasament ”în Poiană la Alunaș”). O ruină de lemn și pământ, o ruină efemeră datorită materialelor naturale – lemn și pământ – despre care știm cu toții cât de discret se întorc în mama-natură.
Îmi imaginez această întâlnire de la Buteasa ca o baghetă magică ce va face ca visul restaurării și reconstruirii Bisericii de lemn din Buteasa să se împlinească în timp util, și ”aromele României” să nu păstreze nici un gust amar.
Din peisajul superb al împrejurimilor Butesei exprim o mare recunostință către acest cavaler al patrimoniului Charlie Ottley, a copilotului său (și muză totodată) Oana Mihai și a întregii echipe Flavours of Romania”, transmite arhitect Laura Zaharia.
Citește și