181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 3 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 5 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 8 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 9 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Condiții îmbunătățite pentru românii care doresc să se pensioneze anticipat
Începând cu 1 septembrie 2024, românii care aleg să se pensioneze anticipat vor beneficia de condiții îmbunătățite datorită reducerii penalităților de la 30% la 24%. Această modificare este inclusă în noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare la aceeași dată, conform declarațiilor făcute de Simona Bucura Oprescu, membru al Comisiei de muncă. Conform noii legi, pensiile vor fi structurate în patru categorii principale: pensia pentru limita de vârstă, pensia de invaliditate, pensia anticipată și pensia anticipată parțială.
„Noi, în noua lege, primul lucru pe care l-am făcut este acela de a veni cu o formula care să ne ducă în zona ca pentru muncă și contributivitate egale, să ai un cuantum al pensiei egal, indiferent de legea pensiilor pe care ai ieșit. Beneficiezi de pensie din 1966 până astazi, pentru că am avut stagii de cotizare diferite, atât stagii minime cât și stagii complete, am avut indici de corecție, am avut o legislație diferită în ceea ce privește pensiile. Și atunci, principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în sistemul public de pensii”, a afirmat Oprescu într-o discuție la Antena 3 CNN.
În procesul de reformare a legii pensiilor, un punct crucial a fost renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de 9,4% din PIB destinat cheltuielilor cu pensiile. Această limită, acum eliminată, permitea anterior doar o alocare restrânsă a resurselor pentru pensii. „Acesta a fost si motivul pentru care am avut această bătălie de a fi gata cu legea pensiilor la timp, de a renegocia cu comisia astfel încât să eliminăm 9,4% din PIB și să putem să creștem pensiile românilor.”, explică Oprescu .„
Această modificare este văzută ca o îmbunătățire semnificativă care oferă mai multă securitate financiară pentru cei care aleg să se retragă mai devreme.
Lăcrimioara ZOTA