15 ani de la operaționalizarea primelor echipaje SMURD Maramureș; Dr. Raed Arafat a fost prezent la ceremonie - 5 ore în urmă
Suzana și Daciana Vlad vor susține concerte extraordinare de pricesne în 12 orașe ale țării - 7 ore în urmă
Lanțul Munților Igniș, o frumusețe aparte a Maramureșului (VIDEO) - 8 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit azi la Mănăstirea Rohia, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi - 10 ore în urmă
PS Părinte Iustin a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal - 11 ore în urmă
Biblioteca „Petre Dulfu” Baia Mare găzduiește vernisajul „Salonului de iarnă” al membrilor Asociației Artiștilor Plastici „Alexandru Șainelic” - 11 ore în urmă
40 de copilași au participat la concursul de șah Cupa „Luceafarul” - 12 ore în urmă
2024, an bogat în activități pentru Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare - 13 ore în urmă
Târgul „Nunta de la A la Z” are loc în perioada 14 – 16 februarie - 14 ore în urmă
Ansamblul „Coconii Deseștiului” face înscrieri - 14 ore în urmă
Lucrări din creația artistului Katona György, expuse la Galeria de Artă UAP Baia Mare
În perioada 11 – 25 iunie, Galeria de Artă a Filialei UAP Baia Mare organizează expoziția de pictură „Lumea care trece – Múló Világ” cu lucrări selectate din creația artistului Katona György (1960-2022).
Vernisajul expoziției va avea loc marți, 11 iunie, de la ora 18:00, la galeria UAP din Baia Mare (bd. Regele Mihai I, nr. 6).
La deschiderea expoziției, din partea UAP Baia Mare, va participa Ioan Angel Negrean. Vor lua cuvântul: pictorul Kovacs Bertalan și Florin Gherasim, curatorul expoziției, muzeograf la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
Expoziția „Katona György. Lumea care trece” este un proiect al Asociației Culturale Continuum, coordonat de Radu Șerban și susținut de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.
Katona György s-a născut în anul 1960, la Oradea/România. A decedat în anul 2021, în Pápa/Ungaria. Și-a petrecut copilăria în localitatea Sărmășag. În anul 1979 a absolvit Liceul de Artă din Cluj-Napoca, iar în anul 1984, secția de Pictură a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din aceeași localitate. După absolvire a participat la câteva expoziții de grup în Transilvania și a avut o expoziție personală la Oradea, în anul 1988.
În anul 1989, înainte de Revoluția din România, a decis să renunțe la tot ceea ce acumulase până atunci și să emigreze în Ungaria. Din acel moment, a trăit și a creat într-o mică localitate de lângă Pápa.
Katona György a fost membru al următoarelor asociații artistice: Asociația Artiștilor Maghiari (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete), Breasla Artiștilor din Veszprém (Veszprémi Művész Céh), Grupul Rovás din Košice și Breasla Miklós Barabás din Transilvania.
Lucrările de artă publică sunt: „Memorialul războiului” (bronz, bazalt), Bakonyszentlászló, Ungaria; „Memorialul Mileniului” (stejar), Csót, Ungaria și „Poveste” (secco), Csót, Ungaria. Pe lângă participarea la numeroase expoziții de grup, Katona György a organizat multe expoziții personale, dintre care enumerăm:
În Ungaria la: Balatonfüred, Hatvan, Tapolca, Herend, Győr, Sopron, Szombathely, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Várpalota, Pécs, Debrecen, Tokaj, Balatonalmádi. De asemenea, el a avut multe expoziții personale în Pápa, Veszprém și Budapesta; în Slovacia la: Košice, Lučenec, Chotín, Hurbanovo; în România la: Cluj-Napoca, Zalău, Șimleu Silvaniei, Baia Mare, Sărmășag și Cehu Silvaniei; în Olanda, la Kampen; în Germana la Nuremberg și în Belgia la Bruxelles.
În anul 2010, la vârsta de 50 de ani, artistul a organizat șapte expoziții personale de anvergură, în satul natal din România (Sărmășag), Pápa și Budapesta, și a publicat un album care a conținut o selecție din lucrările sale. În anul 2016, a fost lansat un alt album care a avut ca subiect ipostazele femeii.
Pe lângă faptul că s-a manifestat ca și artist, a fost și un profesor activ. În ultimii săi ani, a predat pictura la catedra de artă a Liceului Reformat din Pápa. A primit aprecieri pozitive legate de nivelul excepțional de pregătire al elevilor săi.
A participat la numeroase ediții ale taberelor de artă de la: Jebucu, Mădărăș, Aita Medie, Sâncrăieni, Rimetea, Baia Sprie, Kosice, Tihany, Buda, Stara Moravica, Turňa nad Bodvou.
A pictat în diverse stiluri o varietate largă de subiectea. Acestea nu au fost circumscrise unei anumite perioade, ci le-a practicat simultan. A fost profund conectat la tradițiile picturii europene și maghiare, rămânând în același timp deschis la repertoriul de instrumente.