Tradițiile românești de Paști, prezentate cu succes la Expo 2025 Osaka - 11 minute în urmă
În prag de sărbători: Polițiștii din Suciu de Sus și elevii aflați în practică s-au mobilizat și au adus zâmbete unor familii nevoiașe - 15 minute în urmă
„Danț la șură” în Satulung în această după-amiază - 1 oră în urmă
De Ziua cărții, la Cărturești - 2 ore în urmă
Mesajul de Paște care a scandalizat SUA - 3 ore în urmă
Alexandru Filipașcu – istoric, preot, cărturar și martir al Maramureșului - 4 ore în urmă
”Joc în sat” la Inău și Fântânele - 13 ore în urmă
Acțiune a salvamontiștilor în sprijinul unui ucrainean rătăcit în Munții Maramureșului - 18 ore în urmă
Programul Festivalului de teatru contemporan pentru tineret Acting - 19 ore în urmă
Egal obținut de ACS Fotbal Feminin Baia Mare într-un meci cu scântei - în urmă
Într-o zi de 14 iunie sunt celebrați donatorii de sânge din întreaga lume
Marcarea anuală a acestei zile favorizează creșterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure şi, de asemenea, este un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiţi, pentru gestul lor salvator de vieţi. În fiecare an la data de 14 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prin activități, ce cuprind atât acțiuni caritabile de donare a sângelui, cât și aducerea de omagiu celor mai devotați și activi donatori de sânge și componente sanguine. Este un adevărat prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a aduce mulțumiri donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb. Evenimentul are rolul de a crește gradul de conștientizare a nevoii de sânge și produse sanguine și de a mulțumi donatorilor de sânge benevoli care prin gestul lor salvează vieți.
Prima transfuzie de sânge la om a fost efectuată cu sânge de oaie, în anul 1667, de către Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav. Totuși, din aceasta primă și nereușită încercare, medicina a avut de profitat, ajungându-se la observația fundamentală că omul, nu poate primi sânge decât de la un seamăn al sau. Insuccesele au fost explicate de-abia în anul 1900, când medicul austriac Karl Landsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar după un an, și pe cea de-a patra-grupă AB. Abia după 1939, cand Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sânge a devenit o masură terapeutică fundamentată științific și de mare eficacitate.
Donați sânge! Donând sânge puteți salva vieți!
Lăcrimioara ZOTA