S a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 13 minute în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 2 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 3 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 14 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 15 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 16 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 19 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
Într-o zi de 14 iunie sunt celebrați donatorii de sânge din întreaga lume
Marcarea anuală a acestei zile favorizează creșterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure şi, de asemenea, este un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiţi, pentru gestul lor salvator de vieţi. În fiecare an la data de 14 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prin activități, ce cuprind atât acțiuni caritabile de donare a sângelui, cât și aducerea de omagiu celor mai devotați și activi donatori de sânge și componente sanguine. Este un adevărat prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a aduce mulțumiri donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieți fără a aștepta o recompensă în schimb. Evenimentul are rolul de a crește gradul de conștientizare a nevoii de sânge și produse sanguine și de a mulțumi donatorilor de sânge benevoli care prin gestul lor salvează vieți.
Prima transfuzie de sânge la om a fost efectuată cu sânge de oaie, în anul 1667, de către Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru bolnav. Totuși, din aceasta primă și nereușită încercare, medicina a avut de profitat, ajungându-se la observația fundamentală că omul, nu poate primi sânge decât de la un seamăn al sau. Insuccesele au fost explicate de-abia în anul 1900, când medicul austriac Karl Landsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar după un an, și pe cea de-a patra-grupă AB. Abia după 1939, cand Levine a descoperit factorul Rh, transfuzia de sânge a devenit o masură terapeutică fundamentată științific și de mare eficacitate.
Donați sânge! Donând sânge puteți salva vieți!
Lăcrimioara ZOTA