Recitați o strofă din Eminescu și intrați gratuit la muzeu - 2 ore în urmă
Grădinița cu Program Prelungit Târgu Lăpuș organizează cea de-a IV-a ediție a Concursului regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” - 3 ore în urmă
Băimăreanca Sara Nicole Sitar, campioană națională la tenis U14 - 3 ore în urmă
L-ați văzut? Un maramureșean e de negăsit de două săptămâni - 4 ore în urmă
Baia Mare introduce tarifarea sesiunilor de încărcare a autovehiculelor electrice în stațiile publice - 7 ore în urmă
Donație valoroasă: Muzeul de Mineralogie Baia Mare deține cel mai recent mineral descoperit la nivel mondial, pe teritoriul României, într-un eșantion provenind din zăcământul Săsar - 7 ore în urmă
În Baia Mare: Șoferii pot parca gratuit toată luna ianuarie - 7 ore în urmă
Peste 300 de persoane au participat la Verjelul din Dănești - 8 ore în urmă
Cursuri de practică, teoria culorilor și desen la Colonia Pictorilor Baia Mare - 8 ore în urmă
Masă rotundă cu tema „Cultura în publicistica eminesciană”, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș - 9 ore în urmă
Sunteți invitați să admirați expoziția „Cămașa Maramureșeană – tradițIE și măiestrIE”
Cu ocazia Zilei Universale a Iei Românești, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Vivo Mall Baia Mare vă invită la expoziția „Cămașa Maramureșeană – tradițIE și măiestrIE”.
Vernisajul va avea loc joi, 20 iunie, de la ora 17.00, la parterul Vivo Mall, iar expoziția va putea fi vizitată până în 30 iunie.
„Bunurile, de mare însemnătate pentru cultura tradițională a Maramureșului, vor fi expuse într-un spațiu neconvențional, accesibil tuturor, tocmai pentru a scoate în evidență faptul că elementele identitare sunt cu noi indiferent de loc.
Expoziția pune în centrul atenției cămașa specifică celor patru zone etnografice ale județului Maramureș – Chioar, Codru, Lăpuș și Maramureșul Voievodal. Sunt cămăși cusute cu măiestrie și migală, de multe ori la lumina opaițului, pe timp de iarnă, atunci când femeia avea timp să intre în lumea minunată a miticului și a frumosului.
Parte integrantă din expoziție sunt imaginile sugestive realizate de fotografii Mariana Scubli, Gabriel Motica, Vasile Chira, Vlad Dumitrescu, Dan Griga și Marius Ionuțaș, care surprind discret oameni, simboluri, tradiții și obiceiuri.
Expoziția constituie o panoramă asupra diversității elementelor fundamentale ale cămășii: material, croi, dispunerea ornamentelor și cromatica, oferind vizitatorului posibilitatea de a remarca frecventa reîntoarcere la motivele etnice.
Momentul artistic va fi susținut de către Ansamblul ,,Doina Lăpușului” din comuna Lăpuș”, informează cei de la Muzeu.