Share
Salvarea dinților cu probleme: o călătorie prin tratamentul endodontic

Salvarea dinților cu probleme: o călătorie prin tratamentul endodontic

Salvarea dinților cu probleme continuă să reprezinte o prioritate în stomatologia modernă, iar tratamentul endodontic reprezintă adesea soluția potrivită pentru atingerea acestui obiectiv. Endodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu tratarea interiorului dintelui, adică a pulpei dentare, și a rădăcinii acestuia.[1][2] Continuă să citești pentru a afla când este indicat tratamentul endodontic și cum poate ajuta el la salvarea dinților de la extracție!

Când este necesar un tratament endodontic: simptome și semne de alarmă

Tratamentul endodontic, cunoscut mai des ca tratament de canal, devine necesar atunci când pulpa dintelui este afectată de o infecție bacteriană. Aceasta poate apărea din cauza unei carii dentare netratate, a unei fisuri sau fracturi a dintelui ori a unui traumatism dentar sever. Radiografiile dentare sunt cele care arată cu exactitate dacă pulpa a fost deteriorată de această infecție. Pulpa dentară este formată din vase de sânge și țesut nervos și, odată infectată, permite bacteriilor să se multiplice și să se răspândească. Primele simptome ale unei infecții pulpare pot include durerea dentară (care poate apărea atunci când muști sau mesteci, poate fi resimțită la stimuli termici, adică la rece ori la cald, sau poate apărea spontan, fără nicio cauză aparentă), sensibilitatea dentară, sensibilitatea gingiilor și slăbirea dintelui.[1][2][3]

Este o eroare să ignorăm aceste semne de alarmă, deoarece ele pot dispărea pe măsură ce pulpa moare și infecția se răspândește. Vor apărea curând alte simptome:

  • durere dentară persistentă;
  • umflarea gingiei în apropierea dintelui afectat;
  • formarea unui abces dentar (o „pungă” cu puroi la nivelul rădăcinii dintelui);
  • umflarea obrazului sau a maxilarului;
  • schimbarea culorii dintelui.[1]

Este esențial să nu ignorăm aceste semne și să consultăm un medic dentist cât mai curând posibil. Dacă infecția este lăsată netratată, pulpa nu se poate vindeca de la sine, iar șansele ca tratamentul endodontic să funcționeze scad.[1] Dacă prezenți oricare dintre simptomele menționate mai sus, este indicat să îi faci o vizită medicului tău dentist pentru a evalua situația și a stabili dacă ai nevoie de tratament endodontic.

Ce presupune tratamentul endodontic?

Tratamentul endodontic este un procedeu dentar ce are ca scop salvarea unui dinte infectat. Primul pas îl reprezintă eliminarea țesutului infectat pentru a opri răspândirea infecției. Se trece apoi la curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare ale dintelui și obturarea acestora cu un material biocompatibil pentru a preveni reinfectarea.[2][3]

În funcție de complexitatea cazului, dintele tratat endodontic poate necesita o coroană dentară pentru a-i restabili forma și rezistența. Aceasta este necesară în special în cazul dinților cu restaurări largi care pot fi slăbiți după tratamentul endodontic. Coroana dentară va ajuta la protejarea acestora de fracturi sau deteriorări ulterioare.[1]

Pentru a beneficia de un astfel de tratament, va trebui să te adresezi unui medic endodont – el este cel care se ocupă cu tratarea problemelor apărute la nivelul țesuturilor din interiorul dintelui, al canalelor dentare, în special în cazurile complexe. Pentru a obține cele mai bune rezultate, alege un medic endodont cu experiență, care lucrează cu precizie și cu echipamente de ultimă generație și care își desfășoară activitatea ca parte a unei echipe multidisciplinare, adică poate colabora cu medici de diverse specialități atunci când este necesar pentru a-ți oferi cele mai bune rezultate, cum se întâmplă la clinica Smile Vision din Timișoara. Ține cont, de asemenea, că este important să mergi la același medic pentru continuarea tratamentului.

Recuperarea după tratamentul endodontic

Recuperarea după un tratament endodontic durează, de obicei, mai puțin de o săptămână. În această perioadă, este normal să existe un anumit grad de disconfort sau sensibilitate la nivelul dintelui tratat, însă acestea ar trebui să se atenueze progresiv. Dacă durerea persistă mai mult de o săptămână sau se intensifică, contactează-ți dentistul!

Pentru a facilita procesul de vindecare:

  • consumă alimente moi (ex: paste, piureuri, iaurt etc.) și evită-le pe cele tari sau foarte dulci, măcar în primele zile după tratament;
  • evită să mesteci cu dintele tratat;
  • dacă fumezi, încearcă să renunți sau cel puțin fă o pauză;
  • spală-te pe dinți după fiecare masă și, în general, acordă o atenție deosebită igienei orale; nu uita să folosești ața dentară o dată pe zi și o apă de gură antibacteriană.[1][3]

Tratamentul endodontic poate salva dintele afectat și poate preveni necesitatea extracției sale. Adresează-te unui medic endodont pentru a afla dacă acest tip de tratament reprezintă soluția salvatoare pentru dinții tăi, precum și pentru a afla mai multe detalii despre ce presupune acesta!

Bibliografie:

  1. „Overview – Root Canal Treatment”, NHS Choices, 2024, www.nhs.uk/conditions/root-canal-treatment/. Accesat la 22 mai 2024.
  2. „Root Canal Explained”, American Association of Endodontists, 10 Dec. 2021, www.aae.org/patients/root-canal-treatment/what-is-a-root-canal/root-canal-explained/. Accesat la 22 mai 2024.
  3. „Root Canal: Procedure, What It Treats & Recovery”, Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/treatments/21759-root-canal. Accesat la 22 mai 2024.

Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu