„Stradivarius în Lumina Anului Nou” – concert extraordinar în Baia Mare, susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica - 50 minute în urmă
Cântăreața Sanda Ladoși împlinește 55 de ani - 5 ore în urmă
Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren, cu reducere de 90% - 6 ore în urmă
Mulți vizitatori la Muzeul Memorial Gheza Vida - 6 ore în urmă
În această perioadă: Preoții merg și sfințesc casele oamenilor prin stropire cu apă sfințită, vestind Botezul lui Hristos - 6 ore în urmă
Voucherele pentru alimente vor fi alimentate odată la 6 luni - 7 ore în urmă
„De la Recea la New York”: Călătorie muzicală la biserica greco-catolică din Mocira - 9 ore în urmă
La Catedrala Episcopală din Baia Mare a fost sfințită Icoana Anului Omagial - 9 ore în urmă
Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 1 zi în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 1 zi în urmă
Băiuț – sursă de inspirație pentru prozatori, poeți, dramaturgi, scenariști de film, compozitori de muzică (II)
Proză scurtă și poezie
Continuăm periplul nostru în zona scrierilor inspirate de frumoasa localitate Băiuț cu prezentarea câtorva volume de versuri și proză scurtă.
Etnologul și scriitorul băiuțean Ciprian Coc ne surprinde plăcut cu un volum foarte consistent (864 de pagini) numit „Jurnal 1983-2020”, în care își așterne gândurile și mai ales amintirile din perioada amintită în titlul cărții.
Poveștile fascinează cititorul prin sinceritate și spiritul de observație al autorului.
Din multele peregrinări ale autorului drumurile îl conduc mereu înapoi acasă, poveștile de la Băiuț având o încărcătură aparte.
La finalul cărții, la capitolul Anexe, autorul ne încântă cu câteva poezii din perioada respectivă, majoritatea scrise acasă la Băiuț.
Coperta cărții Jurnal 1983-2020 – autor Ciprian Coc
Un volum de proză scurtă apărut destul de recent, cu un titlu foarte sugestiv „Amintiri revărsate” este semnat de către profesorul Nicolae Dumitru.
Domnia sa a activat timp de 21 de ani ca și dascăl în comuna Băiuț, 16 ani fiind profesor, iar 5 ani în calitate de director al școlii din localitate.
Prozele domnului profesor Dumitru surprind plăcut prin folosirea unui limbaj autentic local, cu multe regionalisme.
O parte din capitolele cărții ne transpun în viața satului natal al autorului, respectiv Lăpușul Românesc, dar ne surprinde plăcut și cu aspecte din viața minerilor de la Băiuț.
Capitolul cu titlul „Apelul” se referă la una din realitățile dure ale vieții din mină.
Coperta cărții ,,Amintiri revărsate” – autor Nicolae Dumitru
Coperta cărții ,,Labirintul meu” – Autor Vaum A. Coloman
Vaum A.Coloman a fost și va rămâne o figură emblematică a Băiuțului.
Și-a dedicat toată viața promovării localității natale fiind foarte implicat la nivelul comunității la tot ce ține de sport, tineret, cultură și activând chiar în zona politicii.
O latură mai puțin cunoscută a domniei sale a fost pasiunea pentru poezie reflectată prin apariția a două volume de versuri, unul în limba română cu titlul „Labirintul meu” și altul în limba maghiară „Szárnyak és hullámok” („Aripi și valuri”), publicate la Editura Risoprint din Cluj-Napoca.
Coperta cărții ,,Szárnyak és hullámok” – autor Vaum A. Coloman
Vaum A. Coloman (Kalmi Bácsi) reușește să transmită și să transcrie în versuri viața minerilor din Băiuț și spiritul de fraternitate care îl întâlnim în localitate. Am avut fericita ocazie de a participa la lansarea celor două volume, care a avut loc în anul 2011 la biblioteca școlii din localitate, un moment de mare emoție pentru autor, care s-a identificat până în ultima clipă a vieții cu spiritul Băiuțului.
În anul 2021 apare la Editura Cromatica un volum de poezie al autorului Ciprian Coc. O carte frumoasă ca și aspect și conținut, cu titlul „Regăsiri – poeme mai vechi și noi” prezintă versuri de o sensibilitate aparte scrise și inspirate majoritatea la Băiuț și care ne invită la o reflexie asupra vieții.
Coperta cărții ,,Regăsiri-poeme mai vechi și noi” – autor Ciprian Coc
(Va urma)
Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!
Walter Übelhart
Citește și