19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 1 oră în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 1 oră în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 2 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 3 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 3 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 7 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 13 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 15 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 19 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Doliul în viață, cum reușim să facem față, sfaturi folositoare pentru vindecare
Fiecare suflet trece prin cicluri de viață și moarte, de bucurie și suferință. Pierderea face parte din experiența noastre umană, provocându-ne inimile să căutăm înțelesuri mai adânci.
Când pierdem pe cineva drag, simțim că o parte din noi se dezintegrează, ne simțim învăluiți de un gol imens. În acele momente, durerea este inevitabilă, invitându-ne să ne conectăm cu adevărata noastră esență. Doliu nu este doar un proces de vindecare, ci și o cale spre transformare.
Acceptarea durerii este primul pas spre vindecare. În loc să o respingem sau să o evităm, trebuie să ne permitem să o simțim, să o trăim în toată intensitatea ei. Asta nu e slăbiciune, ci o dovadă de curaj. Acceptând durerea, începem să ne eliberăm de suferință și putem găsi pacea interioară.
Doliul ne învață despre renunțare, despre detașarea a ceea ce am pierdut. Nu înseamnă că uităm persoana dragă, doar eliminarea de atașamentele care ne împiedică să trăim prezentul. Iubirea nu dispare, ci devine mai curată, mai profundă, trecând limita fizică. Dincolo de corpul fizic, avem și corpul spiritual.
În tăcerea durerii, găsim de multe ori răspunsurile pe care le căutăm.
Poate, în momentele de doliu, ne amintim că suntem ființe spirituale ce trăim o experiență umană.
Așadar, moartea unei persoane dragi este o experiență dureroasă care poate afecta profund viața noastră.
Este important să recunoaștem și să acceptăm tot ce simțim când trecem prin pierdere, fie că este vorba de tristețe, furie, vină sau teamă. Nimic nu-i ”greșit”. Este ce este. Nu există emoții greșite sau bune, ci doar sentimente umane firești.
DĂ-I TIMPULUI TIMP!!!
Nu-i nevoie să te grăbești. Lasă spațiu pentru a procesa pierderea și a procesa emoțiile.
Deși persoana dragă nu mai este fizic prezentă, amintirea sa va rămâne mereu vie în sufletul tău. Pentru ce-i cu legătură de sânge, ”viața merge mai departe” prin sângele tău ce-ți curge prin vene. Ai moștenit asta.
Vindecarea nu e o linie dreaptă, e un drum șerpuit, un drum cu suișuri și coborâșuri. Fii blând cu tine, ai răbdare.
”Moartea nu este doar o tragedie – deși așa pare pentru cei dragi lăsați în urmă; ea este totodată, un act de completare. Nu e doar un prilej de a plânge plecarea unei persoane iubite din această viață, ci și o ocazie pentru a sărbători realizările acelei persoane și de a ne exprima recunoștința pentru darurile primite de la ea.”
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!
Citește și