Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 1 oră în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 4 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 8 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 8 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 11 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 12 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 14 ore în urmă
„Danțul la șură” de la Vărai s-a desfășurat în curtea bunicilor poetului Ioan Es. Pop
Duminică, 23 iunie 2024, locuitorii satului Vărai au sărbătorit cea de-a- IV-a ediție a „Danțului la șură”. Îmbrăcați în costume tradiționale au participat la slujba de Rusalii, după care s-au deplasat la sfințirea unei troițe ridicate de părinți în memoria băiatului lor, Dacian. Începând cu ora 14.30, vărăienii au fost invitați la „Danțul la șură”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Vădrai, pe locul unde au trăit Șimonu lu Arpad și Morica, bunicii poetului Ioan Es. Pop.
Invitații au fost întâmpinați de la intrare cu horincă. S-au degustat produse tradiționale aduse de localnici iar gospodinele satului au făcut sarmale. Sătenii s-au prins în horă și s-au bucurat de sărbătoare. Dacă cu o zi înainte, aerul era irespirabil, din cauza temperaturilor ridicate, duminică vremea a ținut cu organizatorii și participanții la eveniment. Au fost câțiva stropi care au răcorit atmosfera, cei prezenți, petrecând așa cum se cuvine.
”Danțul la șură” reprezintă o tradiție veche în satele maramureșene, prin care comunitatea locală sărbătorește și păstrează vii obiceiurile și dansurile populare specifice zonei. La sărbătoare, alături de locuitorii Văraiului participă și rude venite din alte zone dar și turiști curioși. Evenimentul este o oportunitate de socializare, de întărire a legăturilor comunitare și de promovare a patrimoniului cultural. Satul are propria revista, „Drag de Vărai”, o publicație aflată la cel de-al doilea număr, care se dorește a fi o carte de vizită a localității și o emblemă a idențității sale culturale.
Danțul la șură va fi mereu despre celebrarea autentică a tradițiilor și identității maramureșene.
Lăcrimioara ZOTA