Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 15 minute în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 1 oră în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 1 oră în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 2 ore în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 4 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 4 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 14 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 14 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 17 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 19 ore în urmă
Băiuț – sursă de inspirație pentru prozatori, poeți, dramaturgi, scenariști de film, compozitori de muzică (III)
Studii și lucrări monografice
Băiuțul ca și localitate minieră are un trecut milenar cu o atestare documentară (1315), comparabilă cu așezări urbane importante din regiune.
Având și o importanță economică, prin industria extractivă din zonă, a atras atenția istoricilor și a specialiștilor din diferite domenii, oferind o plajă mare de subiecte de cercetare.
Prima monografie a localtății este consemnată în monumentala lucrare a profesorului Joszef Kádár, originar din satul Moldovenești (jud.Cluj) și care a locuit și activat o mare parte a vieții în orașul Dej.
Lucrarea cu titlul „Szolnok-Doboka vármegye monographiája” (Monografia Comitatului Szolnok-Dăbâca), apărută la Dej în anul 1901, descrie destul de detailat monografiile localităților din vechiul Comitat. În lucrare apare descrierea monografică și a celor trei localități aparținătoare actualei comune Băiuț, respectiv Băiuț, Strâmbu-Băiuț și Poiana Botizii.
Datele culese de către profesorul Kádár sunt foarte valoroase fiind citate ulterior și de către alți istorici.
Coperta cărții Monografia Comitatului Szolnok-Dăbâca(lb.magh.) –Autor Kadar Joszef
Imediat după Revoluție, și anume în anul 1991, își face apariția la Editura Gutinul din Baia Mare, cartea „Document tehnic și monografic, Mina Băiuț-Țibleș”, autori Prof. Dr. Valeriu Achim și Ing. Aurel Ciolte.
Așa cum rezultă și din titlul lucrării, cartea conține pe lângă aspecte de ordin monografic și multe date tehnice legate de producția de metale neferoase din minele din regiunea Băiuț.
Cartea impresionează și prin bibliografia foarte bogată folosită la conceperea lucrării și care poate deveni o sursă utilă și pentru alți cercetători.
Coperta cărții ,,Documentar tehnic și monographic Mina Băiuț-Țibleș” – Autori Prof.Dr. Valeriu Achim și Ing. Aurel Ciolte.
Cu ocazia aniversării a 700 de ani de activitate minieră la Băiuț, profesorul de filozofie și istorie Victor Vaum, originar din Băiuț și promotor al istoriei localității natale, editează o schiță monografică foarte interesantă și utilă celora care doresc să cunoască această pitorească localitate.
Lucrarea este însoțită de multe fotografii valoroase legate de trecutul localității miniere.
Coperta cărții ,,Băiuț-schiță monografică” – Autor Prof. Victor Vaum
Tot la capitolul lucrări și studii monografice putem include și cartea localnicei Ecaterina Bridea „Starea vremii Băiuț – 1971-1987”, apărută la Editura Maria Montesorii și despre care am mai scris cu ocazia unui alt articol dar care merită amintit și în enumerarea de aici.
Autoarea prezintă un jurnal zilnic cu observații ale stării vremii pe o perioadă de 16 ani în localitate. Lucrarea a atras atenția specialiștilor în domeniu prin acuratețea informațiilor și prin descrierea unei tornade care a străbătut județul Maramureș în noaptea dintre 27-28 Iunie 1982.
Coperta cărții ,,Starea vremii Băiuț 1971-1987” – Autor Ecaterina Bridea
Tot la capitol studii și monografii dorim să includem și recenta apariție editorială a etnologului Ciprian Coc, originar din Strâmbu-Băiuț, cu frumosul titlu „Orele regelui la Băiuț”.
Cartea este o culegere de studii etnologice despre zona Băiuț oferind și multiple date monografice.
Titlul este inspirat de vizita viitorului Rege Mihai al României la Băiuț, lucrarea fiind însoțită de o serie de fotografii document de mare valoare.
Coperta cărții ,,Orele regelui la Băiuț” – Autor Ciprian Coc
(Va urma)
Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!
Walter Übelhart
Sursa foto deschidere – Adi Adrian Vlășan
Citește și