Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 1 oră în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 2 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 3 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune la dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 5 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 15 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 16 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 1 zi în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 1 zi în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - 1 zi în urmă
Legătura sacră dintre om și cal
Calul, prin inteligența și blândețea lui este cel mai bun prieten al omului. Legătura sacră dintre om şi cal este una bazată pe dragoste reciprocă, încredere şi respect. Ea este construită în timp ce arăţi grijă şi atenţie animalului, atunci când îl cureţi, îl hrăneşti, îl călăreşti şi îi vorbeşti. O astfel de legătură profundă determină calul să dea ce este mai bun în el pentru stapânul său, să-i fie loial şi să-i fie cel mai bun terapeut, căci o singură secundă de conectare reală cu el îţi schimbă radical sufletul.
Caii au o abilitate unică de a interacționa cu oamenii Dacă la baza unei relaţii între om şi câine stă parteneriatul, unde câinele recunoaşte clar şeful şi este recunoscător furnizorului de mâncare, la baza relaţiei dintre cal şi om este respectul. Calul nu respectă omul pentru că îi dă de mâncare, ci pentru că se simte în siguranţă cu el. Astfel, caii nu pot fi manipulaţi, supuşi sau dominaţi, deoarece ei nu asociază furnizorul de mâncare cu o persoană demnă de respect. Respectul este sentimentul de bază care îl va determina să acorde încredere şi să aibă dorinţa de a urma, de a fi în preajma omului. Dacă în prezenţa altor oameni ne putem ascunde emoţiile negative, acţionând ca şi cum ne simţim fericiţi şi relaxaţi, în momentul în care interacţionăm cu un cal, nu vom putea face niciodată acest lucru. Aceste animale nobile cu o voinţă de fier, au abilitatea de a citi cu acurateţe maximă nu doar comportamentul celorlalţi, dar şi intenţiile lor ascunse, şi asta îi oferă expertiza psihologică de oglindire a celui mai dăruit terapeut.
Pentru a înţelege caii, abilitatea lor unică de a interacţiona cu oamenii, precum şi puterea extraordinară de a vindeca pe cei împovăraţi cu diferite răni emoţionale, trebuie să îi abordăm cu multă înţelegere. Sălbatici prin natura lor, totuşi caii au fost domesticiţi pentru binele oamenilor. Iar în relaţia cu aceste animale extraordinare este nevoie de pasiune şi perseverenţă, dar mai ales de dragoste şi respect. Numai aşa calul va răsplăti toate eforturile arătând ataşament, şi astfel devenind un partener de încredere pe viaţă, un partener ce va realiza totul din plăcere, nu din teama de pedepse sau ameninţări.
Lăcrimioara ZOTA