Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 5 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 5 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 10 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 14 ore în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 15 ore în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - 15 ore în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 17 ore în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 18 ore în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 1 zi în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 1 zi în urmă
1 iulie- Ziua Muzicilor Militare din România
În 1830 este înființată Armata Natională permanentă, numită de contemporani “Straja Pamântească”. 1 iulie este data la care se împlinesc 188 de ani de la înființarea muzicilor militare moderne, „Straja Pamântească”.
Prima fanfară militară a fost înființată la Iași, la 1 iulie 1831, în cadrul „Strajei Pamântești”. La 10 octombrie 1936 a fost înființată „Școala elevilor muzicanți militari”, instituție menită să asigure pregătirea și formarea personalului muzicilor militare. Muzicile militare au constituit o prezență permanentă la sărbători naționale, manifestări social-politice, culturale și nu în ultimul rând, în momentele fierbinți ale zbuciumatei noastre istorii. În 1867, în cadrul Ministerului de Război se instituie funcția de “inspector general al muzicilor miltare”, funcție în care este numit șeful de muzică clasa I, căpitan Eduard Hübsch. Începând cu 26 mai 1895, la conducerea muzicilor militare, în funcția de inspector este numit Iosif Ivanovici, autor al celebrului vals “Valurile Dunării”. La 10 octombrie 1936 ia fiinţă ,,Şcoala elevilor muzicanți” institutie menită să asigure pregătirea și formarea personalului muzicilor militare.
Cu ocazia Zilei Muzicilor Militare, la 1 iulie 2019 a fost inaugurat Monumentul artiştilor muzicii româneşti, ”dedicat marilor compozitori, dirijori, interpreţi, instrumentişti, textieri, libretişti, aranjori, editori, prezentatori, realizatori de radio şi televiziune, care, de-a lungul timpului, au construit fundamentul bogat, valoros şi etern al muzicii româneşti.
Lăcrimioara ZOTA