Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 49 minute în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 2 ore în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția oficială de precalificări First Tech Challenge, Maramu’ Division, din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 2 ore în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 3 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 4 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 5 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale: 175 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu - 6 ore în urmă
Maramureșeanca Silvia Timiș, alături de alți artiști români, în turneu în America - 16 ore în urmă
Cele mai tari filme pentru pasionatii de ruleta - 17 ore în urmă
Proiect de suflet în Parohia Ortodoxă „Șesu-Mănăstirii” Rozavlea – „Nicio lună din anul 2025 fără rugăciune și binecuvântare în casa credincioșilor noștri” - în urmă
Clacă de coasă și șezătoare în Parohia Ortodoxă Șesu-Mănăstirii Rozavlea; Un eveniment de suflet, deosebit de autentic și tradițional
Un eveniment de suflet, deosebit de autentic și tradițional a avut loc sâmbătă, 6 iulie, în Parohia Ortodoxă Șesu-Mănăstirii Rozavlea, satul natal al Preasfințitului Părinte Episcop Iustin. Acesta a fost organizat de preotul paroh Ioan-Florin Vlad.
Cei 50 de participanți, credincioși ai acestei parohii – cel mai mic în vârstă de 2 ani, iar cel mai mare de 85 de ani – au venit îmbrăcați în totalitate cu straiele populare realizate cu multă trudă de moșii și strămoșii noștri.
Evenimentul s-a desfășurat în curtea bisericii, fiind dedicat unei clăci de cosit, o activitate străveche care adună comunitatea pentru a lucra împreună și a se bucura de compania celorlalți. Acesta a început cu o rugăciune și s-a încheiat cu o rugăciune.
În timp ce bărbații erau la coasă, femeile s-au adunat într-o șezătoare aflându-se în așteptarea brazdelor, în cadrul căreia fiecare a lucrat de mână ce și-au adus de acasă și au depănat povești.
Găzdoile parohiei au pregătit pe urmă o masă frumos aranjată în stil tradițional cu bucate alese: slănină, ceapă, roșii, castraveți, cârnați, plăcinte, gogoașe, iar fetele au fost învățate să gătească nelipsita mâncare tradițională: coleșă cu brânză și slănină, sub îndrumarea atentă a gospodinelor.
Atmosfera a fost una plină de voie bună și tradiție, fiecare contribuind cu ce știa mai bine. După ce au terminat de cosit, tinerii au început să împrăștie brazdele și să aducă apă de izvor în ulcioare pentru muncitori. Părintele paroh a oferit fiecăruia câte un pahar de horincă de prună, întărindu-le astfel voia și sporul la muncă. La finalul zilei, carul plin cu fân a fost încărcat, iar participanții au pornit spre casele lor, horind o hore tradițională plină de energie și bucurie.
„A fost o zi memorabilă, în care am reușit să păstrăm vii tradițiile și obiceiurile noastre, să ne bucurăm de compania celor dragi și să întărim legăturile comunității noastre.
Acest eveniment a fost conceput după o discuție liberă împreună cu angajații parohiei despre vremurile trecute și demult apuse, având scopul de a arăta ce înseamnă omenia, dar mai ales cât de prețioasă era atunci și acum, și că nu orice faci înseamnă că trebuie să primești în schimb ceva de ordin valoric, ci din contră, din iubire pentru aproapele poți să faci un minim sacrificiu care să nu coste bani. Unde altundeva se poate readuce această tradiție dacă nu în grădina Maicii Domnului și în sânul Bisericii care ne învață să dobândim aceste virtuți.
Ce bucurie pot să am ca slujitor decât numai aceasta, să văd cum primesc ascultare și reușim să ne adunăm împreună toată comunitatea parohială pentru a ne bucura de cuvintele: „Iată acum ce este bun şi ce este frumos, decât numai a locui fraţii împreună!” (Psalmul 132, 1)”, precizează preotul Ioan-Florin Vlad.
Sincere felicitări tuturor pentru ideea și reușita acestui eveniment! Pozele de mai jos vorbesc de la sine.
L.C.H.