S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 2 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 4 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 5 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 5 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 16 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 17 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 18 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Păpușile copilăriei de altădată
Nostalgia vremurilor de altădată sălășluiește uneori, în fiecare dintre noi, când dăm frâu liber amintirilor din copilărie. Mulți copii nu aveau jucării și nu exista obiceiul ca părinții să facă astfel de cadouri. Fără păpuși Barbie și mașinuțe sau roboți, dar cu puișori de găină și boboci de rață, copilăria era plină de farmec și dragoste. Cele mai frumoase păpuși, cu părul roșu sau blond, înfrumusețau copilăria fetițelor, cu mulți ani în urmă. Tristețea apărea pe chipul lor, când acestea se uscau prea repede, neavând viață lungă. Acele păpuși erau cele mai frumoase și nu reprezentau un pericol pentru sănătate. Alergau copiii prin lanurile de porumb, în căutarea mătăsii mai lungi pentru a le putea împleti codițele viitoarelor păpuși.
Păpușile de odinioară nu erau precum Barbie sau Elsa, erau simple iar diversitatea jucăriilor se limita la materialele pe care familia le avea în gospodărie. Imaginația și inventivitatea copiilor nu aveau limite în acele vremuri. Astfel, priceperea și îndemânarea copilului de a confecționa jucării din materiale vegetale au umplut universul acelor vremuri.
Și astăzi, artiștii crează păpuși unicat, realizate manual, materialele principale fiind pănușile și mătasea de porumb. Aceste păpuși sunt inspirate din viața de la țară. Colorate și pictate natural, ele pot reprezenta cadouri ideale pentru iubitorii de artă și pentru cei care vor să retrăiască acele vremuri simple și minunate.
Lăcrimioara ZOTA