S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 42 minute în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 2 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 3 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 3 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 15 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 16 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 19 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
Anul 2024 ar putea fi considerat cel mai călduros an din istorie
Există o „probabilitate ridicată” ca 2024 să fie cel mai călduros an din istorie. Anul acesta are o probabilitate ridicată de a fi chiar mai cald decât 2023, care a fost la rândul său cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, arată agenția meteo și climatică a Națiunilor Unite. Potrivit raportului OMM, anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu 1,45 grade peste nivelul din perioada preindustrială. În plus, a fost cea mai caldă perioadă de zece ani înregistrată vreodată. Un val de căldură care afectează America Latină de la începutul anului a crescut temperatura resimţită la un nivel-record de 62,3°C la Rio de Janeiro, în Brazilia, în timp ce ploi ameninţau sudul ţării. Luna iunie din 2024 va intra cu siguranță în topul celor mai calde luni iunie din istorie, în România, după ce în prima decadă temperaturile medii au fost cu 3 grade Celsius mai ridicate decât ar fi fost normal.
„Trebuie să ținem cont de ceva ce se întâmplă în această perioadă de vară și de val de căldură: nopțile sunt foarte calde, iar temperaturile ridicate se ating devreme și apoi se mențin ore în șir”, spune Gabriela Băncilă, explicând faptul că o zi în care este foarte cald încă de dimineață, și căldura ține până seara târziu, este greu de suportat, iar stresul termic este ridicat. În aceste zile sunt locuri unde temperaturile trec de 26-27 C încă de la 8-9 dimineața și rămân peste acest nivel până la finalul zilei. Un exemplu: luni la ora 22 erau +29 C la Zimnicea, după ce maxima zilei a fost de +37,2 C (după ora 15).”
Clima s-a încălzit în prezent cu 1,2°C faţă de nivelul din 1850-1900, cauzând o creştere a episoadelor de secetă, inundaţii şi valuri de căldură.
Lăcrimioara ZOTA