Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 51 minute în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 12 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 12 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 16 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 1 zi în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 2 zile în urmă
În atelierul din curtea Casei Memoriale Stan Ioan Pătraș de la Săpânța, tradiția crucilor vesele se transmite mai departe
O vizită în Maramureș trebuie să includă în itinerar și Casa Memorială Stan Ioan Pătraș, meșterul care a fost renumit pentru crucile sculptate şi pictate în cimitirul din Săpânţa. Ea se poate vizita la adresa, strada Principală numărul 445. Interiorul este amenajat în spiritul tradiţiei locale. Sunt expuse zeci de sculpturi pictate, specifice creaţiei artistului. Casa este specifică subzonei Valea Tisei. Planul cuprinde trei încăperi: tinda la mijloc, o cameră la stradă şi una înspre grădină. Prispa cu stâlpi și cu arcade este dispusă pe faţadă, în dreptul camerei de la drum şi a tinzii. Picturile de pe portiţa şi stâlpii gardului încântă privirea vizitatorilor.
Farmecul locului este dat de atelierul meșterului de cruci. Acolo, astăzi ucenicii învață meșteșugul confecționării crucilor vesele, specifice Cimitirului Vesel din Săpânța. Crucile unice, decorate cu inscripții umoristice și desene colorate reflectă viața și personalitatea celor decedați. Ucenicii învață tehnici tradiționale de sculptură, pictură, gravură, transmițând astfel mai departe această tradiție culturală unică.
Lăcrimioara ZOTA