Apel umanitar: O mamă și 13 copii au nevoie de lemne, haine și alimente - 2 ore în urmă
În această duminică: Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia - 2 ore în urmă
Serviciul de Anatomie Patologică al Spitalului Județean Baia Mare va fi dotat cu echipamente performante - 3 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să treci prin durere și să mergi mai departe - 17 ore în urmă
De nouă ani, Viorelia Butcure din Cupșeni realizează adevărate bijuterii din mărgele - 19 ore în urmă
Se anunță un nou weekend plin cu distracție pe Pârtia Olimpică Borșa - 19 ore în urmă
Ați văzut-o? O femeie din Vișeu de Jos e de negăsit de câteva zile - 19 ore în urmă
„Povestea vasului de lut” continuă la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș - în urmă
2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - în urmă
Prof. Pamfil Bilțiu a lansat o nouă carte la împlinirea vârstei de 85 de ani și 60 de ani de cercetare a culturii și artei populare
Joi, 11 iulie, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare a avut loc lansarea cărții „O istorie a obiceiurilor tradiționale și a teatrului popular din județul Maramureș în imagini”, autori Pamfil și Maria Bilțiu.
Tot în cadrul acestui eveniment, prof. Pamfil Bilțiu a fost aniversat pentru vârstei de 85 de ani și 60 de ani de cercetare a culturii și artei populare.
A fost un eveniment frumos și foarte emoționant.
„Ieri, 11 iulie, 2024, ne-am întrunit la ceas aniversar la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”din Baia Mare, să fim alături de domnul prof. Pamfil Bilțiu, care în 14 iulie va împlini frumoasa vârstă de 85 de ani și 60 de ani de carieră.
Domnul Pamfil Bilțiu a punctat acest minunat eveniment prin lansarea cărții sale „O istorie a obiceiurilor tradiționale și a teatrului popular din județul Maramureș în imagini”, editată la Editura „Ethnologica”, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, manager prof. Lucian Iluț.
Evenimentul a fost moderat de către drd. etnolog Corina Isabella Csiszár. Au luat cuvântul conf. univ. dr. Delia Suiogan și lect. univ. dr. Natalia Lazăr.
În mod sigur că la nașterea domnului Pamfil Bilțiu, moașa a pus în prima sa scăldătoare flori magice, printre care și busuioc, care să îi poarte noroc, steagul de la nunta părinților săi, ca să fie tot de vază în lume ca steagul, tămâie și agheasmă care să-l ferească de forțele malefice. Și ursitoarele au fost deosebit de generoase cu domnul Pamfil Bilțiu, i-au hărăzit să ajungă un etnolog de talie internațională, folclorist, fotograf, realizator de film etnografic, scriitor și profesor.
La vârsta de un an când nașa i-a întins tava să își aleagă obiectul simbol care să îi reprezinte întreaga viață, în mod sigur domnul Pamfil Bilțiu a ales creionul, cu care a creionat întreaga lume folclorică a județului Maramureș. „Urc un deal, cobor o vale, umblu pe coclauri, mă latră toți câinii” este sintagma care i se potrivește cel mai bine domnului Bilțiu. A cutreierat ținutul acum 60, 50, 40 de ani, cu magnetofonul în brațe, reușind să pătrundă cu empatia sa în inima sătenilor, oameni simpli, reticenți la ideea de nou, dar pe care domnul Pamfil Bilțiu a reușit să-i determine să se deschidă și să-și povestească viața lor, astfel încât, domnul profesor a înregistrat sute de kilometri de benzi de magnetofon, încât ar putea crea o cale ferată de la el și până la Ceruri. Este și redactor și colaborator neobosit al revistei noastre Memoria Ethnologica, mereu prezent cu articole, Colecții de folclor, sugestii și sfaturi, deoarece o revistă se face prin oameni și pentru oameni.
Domnul Pamfil Bilțiu a publicat aproape 50 de cărți, în cei 60 de ani de carieră. Având o colaborare îndelungată cu instituția noastră, din partea întregului Colectiv al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan”, Maramureș, în semn de mare prețuire, a primit o Diplomă de Excelență și o plachetă.
În cariera sa, i-a stat alături Maria Bilțiu, soția sa, originară din Moldova, care l-a însoțit în cercetările sale folclorice și este coautorul mai multor volume și articole publicate.
Domnule Pamfil Bilțiu, vă dorim să aveți o viață lungă, frumoasă, cu sănătate și multe, multe realizări!”, transmite Corina Isabella Csiszár din cadrul Centrului Culturii Tradiționale Maramureș.
Foto: Florin Avram