Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să treci prin durere și să mergi mai departe - 14 ore în urmă
De nouă ani, Viorelia Butcure din Cupșeni realizează adevărate bijuterii din mărgele - 16 ore în urmă
Se anunță un nou weekend plin cu distracție pe Pârtia Olimpică Borșa - 16 ore în urmă
Ați văzut-o? O femeie din Vișeu de Jos e de negăsit de câteva zile - 16 ore în urmă
„Povestea vasului de lut” continuă la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș - 17 ore în urmă
2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - în urmă
Concursul regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” din Târgu Lăpuș a reunit și de această dată foarte mulți participanți talentați - în urmă
Lect. dr. Dan Siserman a lansat cartea „Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929)” - în urmă
Teatrul Ararat, turneu în Germania și Austria cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă” - în urmă
Care sunt simptomele trombozei venoase
Tromboza venoasă este o problemă severă caracterizată prin formarea cheagurilor de sânge (trombusuri) în interiorul venelor.
Un astfel de cheag ar putea să se rupă de zona inițială în care s-a format și să circule de-a lungul vaselor sangvine până când rămâne blocat într-o secțiune mai îngustă a venelor. Tromboza venoasă poate pune viața în pericol dacă cheagul rămâne blocat în zone critice ale corpului cum ar fi creierul, plămânii sau inima.
Anumite persoane pot prezenta un risc mai ridicat de tromboză venoasă. Cunoașterea factorilor de risc și a simptomelor ar putea ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge și la identificarea mai ușoară a unei potențiale probleme.
Semnele și simptomele trombozei venoase
Simptomele trombozei venoase depind de mărimea cheagului de sânge, de zona în care s-a format sau în care s-a blocat și de complicațiile provocate. De cele mai multe ori trombusul rămâne blocat în zonele cu vene subțiri cum ar fi creierul, plămânii, membrele inferioare și cele superioare.
Câteva dintre cele mai comune simptome ale trombozei venoase includ:
- Durere intensă la nivelul pieptului, care poate radia spre maxilar, gât, umăr, spate și brat – atunci când este vorba de blocarea trombusului la nivelul plămânilor;
- Tulburări de vorbire, slăbiciune a mușchilor dintr-o anumită parte a corpului și confuzie – atunci când discutăm despre blocarea trombusului la nivelul creierului;
- Durere în piept, dificultate în respirație și amețeală sau leșin – când organul afectat este inima;
- Piele roșiatică sau mai închisă la culoare în anumite zone, acumulare de lichid și durere în regiunea afectată – atunci când vorbim despre vene blocate la nivelul brațelor sau picioarelor.
Întrucât există multe alte semne și simptome asociate cu tromboza venoasă, este recomandată o consultație medicală de specialitate dacă manifestările de mai sus sunt prezente sau dacă există alte modificări îngrijorătoare.
Factorii de risc ai trombozei venoase
Mulți dintre factorii care pot crește riscul de tromboză venoasă, pot crește riscul și de tromboză arterială. Câțiva dintre acești factori includ:
- Istoric medical familial de tromboză venoasă profundă;
- Lipsa de mișcare, în special imobilizarea prelungită la pat după o intervenție chirurgicală sau din cauza unei afecțiuni severe;
- Înaintarea în vârstă;
- Fumatul;
- Obezitatea sau supraponderabilitatea;
- Leziuni la nivelul vaselor de sânge suferite în timpul unei intervenții chirurgicale sau din cauza unui traumatism;
- Prezența anumitor afecțiuni cum ar fi cancerul, bolile cardiace, afecțiuni pulmonare sau boala Crohn.
Diagnosticarea trombozei venoase
Diagnosticarea trombozei poate fi realizată prin mai multe metode. În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist va efectua una sau mai multe teste, cum ar fi:
- Examen clinic general – care implică verificarea diferitelor zone ale corpului pentru semne vizibile de tromboză cum ar fi schimbarea culorii pielii sau pulsul anormal de la nivelul membrelor. Din acest test va face parte și procesul de anamneză, prin care medicul se va informa despre istoricul medical familial și personal, simptomele prezentate, prezența sau absența altor afecțiuni etc.
- Teste imagistice – cum ar fi RMN-ul, CT-ul și angiografia, folosite pentru a observa venele și pentru a determina cu exactitate locația în care se află cheagul de sânge.
- Teste cu ultrasunete – pentru a evalua circulația sangvină din artere și vene. Când vine vorba de astfel de teste, ecografia doppler reprezintă de obicei investigația standard pentru diagnosticarea trombozei venoase. Intră în contact cu cea mai apropiată clinica de cardiologie și află prețul pentru o ecografie doppler dacă prezinți simptome îngrijorătoare.
În funcție de rezultatele obținute și de particularitățile fiecărui pacient cum ar fi vârsta, starea generală de sănătate, stadiul afecțiunii și multe altele, medicul specialist va alege tratamentul cel mai sigur și care va oferi rezultatele cele mai bune.
Două opțiuni terapeutice pentru tratarea trombozei venoase includ tratamentul medicamentos și tratamentul intervențional minim invaziv. Întrucât articolul prezintă informații generale, acesta nu înlocuiește un consult de specialitate. Programează-te la un medic specialist pentru a primii informații exacte și recomandări corespunzătoare.
Referințe:
- “What Is Venous Thromboembolism?” National Heart Lung and Blood Institute, U.S. Department of Health and Human Services, www.nhlbi.nih.gov/health/venous-thromboembolism. Accesat 01 iulie 2024.
- “Deep Vein Thrombosis (DVT).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/deep-vein-thrombosis/symptoms-causes/syc-20352557. Accesat 01 iulie 2024.
- “DVT (Deep Vein Thrombosis).” National Health Service UK, NHS, www.nhs.uk/conditions/deep-vein-thrombosis-dvt/. Accesat 01 iulie 2024.