PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 5 minute în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 50 minute în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 2 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 2 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 6 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 12 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 14 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 18 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Un gând la cumpăna dintre Ani - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan, despre importanța sprijinului emoțional; Rolul psihoterapeutului în viața oamenilor
Editura Trei mi-a trimis un buchet superb de cărți în semn de recunoștință pentru un mic workshop ținut la un moment dat în librăria Cărturești.
Terapeutul este precum un grădinar, încercând să ajute fiecare floare să înflorească, fiecare plantă să străbată spre lumină, dar pentru asta trebuie să înțeleagă nevoia ei. În acest sens, dezvoltarea permanentă a grădinarului e precum apa, iar fiecare carte citită, fiecare curs, fiecare lucru nou învățat este rază de soare sau picături de ploaie ce hrănește grădina interioară a psihoterapeutului. Formarea în psihoterapie este un proces ce durează întreaga viață. Întodeauna este loc pentru a învăța mai mult.
Rolul psihoterapeutului în viața oamenilor intervine atunci când clientul simte nevoia de sprijin atunci când apar provocările emoționale. Psihoterapeutul oferă un spațiu sigur în care oamenii își pot explora gândurile și sentimentele. Terapeutul ajută clientul să își înțeleagă mai bine sinele și îl ajută să dezvolte strategii pentru a face față dificultăților. Astfel, psihoterapia contribuie la a da sens, la conștientizare, la acceptare și reziliență.
Nu venim pe lume de sine stătători, ci integrați în „universul unor relații”. Apoi, pe măsură ce ne dezvoltăm, ne dăm seama și realizăm că suntem separați și că trebuie să avem grijă de noi înșine.
Dacă pe parcursul copilăriei avem sprijinul adecvat, atunci ne vom dezvolta într-un mod natural și sănătos capacitatea interioară ce susține stima de sine și abilitățile necesare vieții de adult.
Dacă sprijinul este retras prematur, brusc sau într-un mod traumatizant, atunci nu vom avea suficiente resurse care să ne ajute să depășim anumite crize inerente vieții. Aici intervine rolul psihoterapeutului în a oferi sprijin și ghidare precum un grădinar.
Ca terapeut, nimic nu-i liniar, flux-reflux, încercând totuși să impunem o logică, să ghidăm atenția noastră și a persoanei aflate în terapie pe obiectivul comun, dar mai ales să-și ghideze atenția pe AICI ȘI ACUM într-un spațiu sigur “ unde experiențele trecute pot fi rememorate prin prisma realității prezente, iar relațiile noastre cu noi înșine și cu ceilalți pot fi analizate dintr-o perspectivă mai largă… Toate acestea au loc pe fondul unor apărări reduse, în timp ce creierul este pregătit să dezvolte noi conexiuni, iar mintea, să învețe noi modalități de a fi”. L Cozolino
Oamenii simt această dedicare și evoluție constantă. Ei simt când terapeutul lor este cu adevărat implicat și actualizat cu cele mai noi descoperiri din domeniu. Această prezență autentică și dorință de dezvoltare continuă, creează un mediu de siguranță și încredere, unde oamenii pot explora cele mai adânci colțuri ale sufletului lor, știind că sunt însoțiți de un ghid “ grădinar” preocupat de cunoaștere și evoluție constantă.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!
Citește și
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan, despre importanța sportului în dezvoltarea copiilor