Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 15 ore în urmă
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel împlinește mâine 73 de ani
Dan-Ilie Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, își serbează mâine ziua de naștere. Născut în anul 1951, Preafericitul Daniel este celebrat la 22 iulie, odată cu Sfânta Maria Magdalena. Patriarhul Daniel Ciobotea a văzut lumina zilei într-un sat din județul Timiș, Dobrești din comuna Bara. În anii 1976-1978 studiază la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa), apoi în anii 1978-1980 studiază la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau (Germania). La 15 iunie 1979, Daniel Ciobotea susţine teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulată: Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité (o lucrare de 424 pagini). La 31 octombrie 1980, o versiune extinsă a acestei teze, pregătită sub îndrumarea mentorului său, părintele Dumitru Stăniloae, este susţinută la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti, cu titlul „Teologie şi spiritualitate creştină. Raportul dintre ele şi situaţia actuală“.
Anii ’80 îl găsesc în străinătate, ca reprezentant însemnat al Statului român. În perioada 1980-1988, Dan Ciobotea este lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia). Anul 1987 este de cotitură, fiind anul în care Ciobotea intră în viața monahală. În ziua de 6 august 1987 îmbracă haina de călugăr la Mănăstirea Sihăstria (Neamţ), cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugărie pe părintele arhimandrit Cleopa Ilie. La 14 august 1987 este hirotonit ierodiacon, iar la 15 august 1987 devine ieromonah. În 1988 este hirotesit protosinghel şi numit consilier patriarhal, director al Sectorului Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic. Tot în 1988 revine la facultate, în calitate de conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti. La 7 iunie 1990, Daniel Ciobotea este ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, iar 1 iulie 1990 este întronizat Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Cuocazia zieli de naștere, mâine, la Catedrala Patriarhală, în timpul Sfintei Liturghii, va fi rostită o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu. După încheierea Sfintei Liturghii, de la ora 11:00, la Catedrala Patriarhală va fi săvârșită o slujbă de Te Deum, ca recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Începând cu ora 12:00, la Palatul Patriarhiei, va avea loc un scurt moment aniversar în timpul căruia vor fi prezentate mesaje de felicitare din partea autorităților de Stat centrale și locale, precum și ale altor instituții publice.
Lăcrimioara ZOTA
1 Comentariu în această postare
Ofiterescu Alexandra
La multi ani Patriarhului Daniel
Cu respesct .Alexandra OFITERESCU