De nouă ani, Viorelia Butcure din Cupșeni realizează adevărate bijuterii din mărgele - 45 minute în urmă
Se anunță un nou weekend plin cu distracție pe Pârtia Olimpică Borșa - 1 oră în urmă
Ați văzut-o? O femeie din Vișeu de Jos e de negăsit de câteva zile - 1 oră în urmă
„Povestea vasului de lut” continuă la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș - 2 ore în urmă
2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - 5 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - 5 ore în urmă
Concursul regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” din Târgu Lăpuș a reunit și de această dată foarte mulți participanți talentați - 6 ore în urmă
Lect. dr. Dan Siserman a lansat cartea „Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929)” - 7 ore în urmă
Teatrul Ararat, turneu în Germania și Austria cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă” - 7 ore în urmă
Ce spectacole puteți vedea la Teatrul Muncipal Baia Mare în acest weekend - 8 ore în urmă
PS Iustin: „Îi purtăm în suflet pe bătrânii noștri care sunt memoria vie a familiei, a comunității, a neamului. Ei sunt o istorie, o carte deschisă”
26 iulie este Ziua Internațională a Bunicilor. Deși această zi a fost celebrată încă din anul 1998, mai târziu, începând cu anul 2012, a fost instituită și în România o zi din an dedicată tuturor bunicilor, o zi în care suntem datori să ne aducem aminte de importanța bunicilor în viața copiilor dar și în viața celor adulți, deopotrivă.
Alături de părinți, bunicii influențează în mod deosebit viața nepoților, oferindu-le multă iubire necondiționată, înțelepciune, valori morale și creștine, mai cu seamă atunci când, din diferite motive și pentru gândul la un trai mai bun, părinții își lasă adeseori copii în grija bunicilor.
Cele mai vechi instituții religioase au fost cele ale văduvelor, fecioarelor și diaconițelor care aveau ca scop principal ajutorarea semenilor. Principalele instituții de asistență socială organizate de biserică au sprijinit din cele mai vechi timpuri familiile sărace, copii orfani sau abandonați și bătrânii bolnavi, bunicii și chiar străbunicii, asigurându-le îngrijire, școlarizare și însușirea cultului bisericesc în vederea integrării lor morale și sociale.
Adeseori, în cuvântările Preasfinției Sale, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin ne face să ne aducem aminte până la lacrimi de bunici, de toți cei bătrâni și neputincioși, arătându-le prețuirea cuvenită: „Îi purtăm în suflet pe bătrânii noștri care sunt memoria vie a familiei, a comunității, a neamului. Ei sunt o istorie, o carte deschisă. Datorită vieții lor trăite în vremuri grele, în timpul comunismului, când au mărturisit credința și pe Hristos cel Răstignit și Înviat, în timpuri mult mai grele decât acestea, datorită vieții lor, mărturisirii lor, dârzeniei și credinței lor puternice și nădejdii că Dumnezeu ne va elibera, Dumnezeu ne-a eliberat și ne-a dăruit o Românie creștină, o Românie binecuvântată!”
Poate că printre cele mai puternice amintiri din copilărie ne sunt cele de căsuțele bunicilor noștri; pentru că o grădină a iubirii crește întotdeauna în inimile bunicilor!
Bunicilor, indiferent de situație, niciodată nu veți fi singuri! Priviți cu nădejdea la Dumnezeu și Maica Domnului, așa cum face bunica înspre icoana din mâna Preasfințitului Părinte Iustin, pentru că: aceasta este Calea!
La mulți ani, dragi bunici de pretutindeni!