Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 3 ore în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 4 ore în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția Maramu’ Division din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 4 ore în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 5 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 6 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 7 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale: 175 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu - 8 ore în urmă
Maramureșeanca Silvia Timiș, alături de alți artiști români, în turneu în America - 18 ore în urmă
Cele mai tari filme pentru pasionatii de ruleta - 19 ore în urmă
Proiect de suflet în Parohia Ortodoxă „Șesu-Mănăstirii” Rozavlea – „Nicio lună din anul 2025 fără rugăciune și binecuvântare în casa credincioșilor noștri” - în urmă
Cimitirul Militar de la Miraj, de pe Valea Vaserului, a împlinit 107 ani; Au fost aprinse candele și depuse coroane pentru eroi
A devenit deja o tradiție ca 25 iulie – ziua inaugurării Cimitirului Militar de la Miraj – să fie una de aducere aminte și cinstire a eroilor de toate naționalitățile și confesiunile care și-au pierdut viața pe Valea Vaserului, în Vișeu de Sus.
Povestea spune că, după o iarnă grea, comandanții forțelor angrenate în luptele primului război mondial (germani-austrieci și ruși) în aceată zonă au convenit să facă o pauză pentru a-și îngropa morții așa cum se cuvine. Așa a apărut în 1917 acest cimitir, în care sunt înmormântați cu preponderență vânători de munte germani, dar și câțiva soldați austro-ungari și ruși.
Locul de veci construit în 25 iulie 1917 a fost distrus în vara anului 1929 de apele învolburate ale Vaserului. Osemintele găsite au fost îngropate în cimitirul militar romano-catolic.
Autoritățile au marcat locul cimitirului cu troițe și un obelisc de marmură, pe care sunt menționate numele celor 105 militari decedați, iar anul acesta s-au împlinit 107 ani de la finalizarea cimitirului. Ca în fiecare an, și anul acesta au fost pomeniți și cinstiți toți cei ce și-au pierdut viața pe Valea Vaserului.
„Cimitirul Militar de la Miraj, Valea Vaserului. 107 ani de istorie.
În data de 25 iulie 2024, a avut loc slujba de pomenire, respectiv ceremonia de depunere de coroane la Cimitirul Militar de la Miraj de pe Valea Vaserului, în amintirea celor căzuți de-a lungul vremii, muncitori forestieri, lucrători la căile ferate, pădurari, etc., Acest loc de veci a fost construit în 25 iulie 1917, iar mai apoi a fost distrus în vara anului 1929 de apele învolburate ale Vaserului.
Manifestările au debutat cu o slujbă de pomenire, urmând apoi ceremonialul depunerii de flori și coroane din partea reprezentanților instituțiilor prezente.
Aduc mulțumiri alese tuturor celor care au participat la acest eveniment marcant și de o deosebită însemnătate, atât pentru mine, personal, cât și pentru întreaga comunitate.
Dumnezeu să-i odihnească în pace!”, transmite primarul Vasile Coman.
Sursa foto: Casa Chira