Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 5 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 5 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 10 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 10 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 11 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 15 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 16 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 16 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Maramureșul pitoresc văzut prin obiectivul fotografului brașovean Vlad Dumitrescu; „În primul rând, oamenii m-au impresionat”
De ceva timp, pe rețelele de socializare am găsit o pagina care trebuie să recunoaștem că ne-a impresionat. Mai ales că foarte multe dintre fotografiile postate pe aceasta sunt realizate în Maramureș. Viața simplă, tradițiile, obiceiurile, bătrânii satului și meșteșugurile lor, pe toate le-am regăsit acolo.
Pagina se numește My Romania – Vlad Dumitrescu. Toate pozele sunt foarte expresive și spun povești. Dați un click și vă veți convinge! În spatele acesteia se află Vlad Dumitrescu, un om pasionat de călătorii și fotografie.
DirectMM: De unde sunteți și câți ani aveți?
Vlad Dumitrescu: Am 45 de ani, sunt născut și locuiesc în Brașov.
Când ați început să faceți fotografii și cum? Cum ați descoperit această pasiune?
Fotografia am abordat-o într-un mod mai serios în anul 2008. Îmi plăcea (și încă îmi mai place) foarte mult să călătoresc. Soția mea a insistat să cumpăr un aparat foto second-hand pe care am început să-l iau în calatoriile noastre. Și așa a început totul.
Toate fotografiile dumneavoastră sunt foarte expresive, spun povești. Pe lângă pasiune e nevoie și de mult talent. De la început ați făcut fotografii așa frumoase sau asta vine cu experiența?
Cred că pentru a face fotografii mai bune este nevoie de un proces continuu. Nu există un punct final în această călătorie. Pe parcursul acestui proces, prin exercițiu constant, devii din ce în ce mai bun. Exercițiul te învață multe lucruri valoroase.
Vă axați mult pe satul românesc, pe oameni, pe bătrâni. De ce? Mergeți peste tot în țară? Dar în străinătate?
Nu, în general în străinătate nu fotografiez. Sau mai bine zis foarte rar o fac… În primăvară am fost în India și m-am întors de acolo cu câteva poze dragi. Prefer să explorez numeroase locuri din țară care îmi sunt de suflet. În ele am ajuns să am mulți prieteni, în special persoane în vârstă, de la care îmi place să ascult povești și lecții de viață.
Am văzut multe fotografii realizate în Maramureș. Când ați venit prima dată și ce v-a impresionat așa mult încât tot reveniți? Cum vă primesc oamenii? Mă gândesc că se creează o legătură frumoasă între dumneavoastră și cei pe care-i pozați.
Prima data am fost în Maramureș în 2001. Cu cortul. În primul rând, oamenii m-au impresionat. Țin minte că ne-am pus cortul la marginea unui sat și dimineața au venit mai multe persoane să ne aducă lapte, ouă, brânză, paine… M-a cucerit acea caldură, acea primire, lucruri care au rămas la fel. La fel le simt și acum. Ultima dată am fost în Maramureș în această lună, iulie.
Cum vi se pare județul nostru? Ați putea să faceți o comparație cu altele pe care le-ați vizitat?
Județul dumneavoastră ar câștiga la mai multe capitole – ospitalitate, tradiții… Lucruri care ar fi frumos să nu se schimbe niciodată! Arhitectural s-a schimbat mult, și asta cu părere de rău o spun, dar sufletul oamenilor a rămas neschimbat.
De-a lungul timpului, ați organizat și expozitii de fotografie sau ele pot fi admirate doar pe site-ul dumneavoastră?
Am organizat și multe expoziții, atât în țară, cât și în străinătate. Chiar de curând s-a încheiat una în New Jersey, în America.
Se poate trăi din fotografie la noi în țară sau rămâne doar la stadiul de hobby?
Nu știu ce sa zic… Eu nu trăiesc din fotografie, dar fotografia mi-a oferit un stil de viață pe care îl iubesc.
Îi mulțumim fotografului Vlad Dumitescu pentru deschiderea și răspunsurile sincere! Îi dorim sănătate, bucurii și mult spor în continuare! Mai jos, puteți admira câteva fotografii realizate de acesta. De asemenea, aici puteți accesa site-ul său.
Lavinia-Codruța HERMAN