Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 4 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 4 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 9 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 9 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 10 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 14 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 14 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 15 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 15 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Reghina Cosma din Rogoz, un meșter popular activ și implicat în promovarea și perpetuarea valorilor tradiționale maramureșene
În Țara Lăpușului din Maramureșul nostru drag portul popular este îmbrăcat cu mare cinste, iar obiceiurile și tradițiile încă se păstrează. Aici există și mulți meșteri populari, iar din mâinile lor ies adevărate minunății.
Unul dintre aceștia este Reghina Cosma din Rogoz. Este foarte harnică și mereu implicată în promovarea și perpetuarea valorilor tradiționale maramureșene.
„Mă ocup cu războiul de țesut (cu tiara), fac zgărdane, barșoane cum se zice la noi, ciorapi, străiți, brâie, pânză albă și altele.
Eu știu face de mică, cu de-aieste lucruri am crescut în casă. S-o tors, s-o țesut… Bunica, mama s-o ocupat cu tiara, cipca, cu barșoane. Nu făcea pe bani, ci pe seama noastră, a familiei. Așa s-o trăit atunci. Eu pe vremea mea am făcut și lucru manual la școală. Mama îmi dădea normă și era obligatoriu să fac, zicea „mergi unde vrei, da’ trebe să faci atâta”. Atunci nu o fost Facebook ca și acum…
Apoi s-o înființat aici la noi Casa Muzeu, iar Călina, care e administrator și o făcut școală în domeniul ăsta, ne-o luat pe lângă ea și am început să facem tot felul”, declară Reghina Cosma.
Maramureșeanca merge des la târgurile populare organizate cu prilejul a diverse evenimente, iar „marfa” ei este foarte apreciată. „Cumpărători pot zice ca mai sunt. Niciodată n-am venit fără să vând nimic”, mărturisește tanti Reghina.
De asemenea, aceasta precizează că în Rogoz există multe meșterițe: „Țesem, facem zadii, rochii. Și rochia de Rogoz numa’ la noi în zonă se poartă”.
Tanti Reghina este invitată, de obicei, și la diverse ateliere organizate pentru copii și tineri și spune că „avem la cine transmite și la care doresc”. Lăpușeanca se pricepe inclusiv la încondeiat (împistrit) ouă ca pe vremuri.
O felicităm pentru toată activitate de până acum, îi dorim multă sănătate și spor în continuare!
Lavinia-Codruța HERMAN
Foto deschidere: Dan Cristian Griga
Sursă foto interior: Lăpuș – mărgăritare de poveste, Călina Mârzac, Dorin Farcaș, Muzeul Satului Baia Mare
Citește și