De Ziua Culturii Naționale – despre oameni ce dau universalitate culturii noastre… și Maramureșului - 2 ore în urmă
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - 2 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” vă invită la trei concerte extraordinare de folclor și artă; Ce artiști sunt invitați - 3 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost marcată la bustul poetului Mihai Eminescu din Sighetu Marmației - 3 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 7 ore în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 8 ore în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția Maramu’ Division din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 8 ore în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 9 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 10 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 11 ore în urmă
Despre cununile „vii” din Poienile de sub Munte; Maria Ciorei păstrează tradiția meșteșugului autentic
În Maramureș tradițiile și obiceiurile încă se păstrează și tare ne bucură acest lucru! Frecvent descoperim oameni care duc mai departe ceea ce au învățat și moștenit de la bătrânii noștri.
Denis Năsui, realizatorul proiectului cu Denis prin Maramureș, vine azi în fața dumneavoastră cu o nouă cercetare intitulată Cununile „vii” din Poienile de sub Munte. Mai exact, stă de vorbă cu Maria Ciorei, în vârstă de 39 de ani, care realizează cununi de mireasă autentice și specifice acestei zone.
„În Poienile de sub Munte, Maramureș, cununile de mireasă și drușcă sunt create cu o autenticitate rar întâlnită, folosind doar plante din natură. Acestea sunt realizate manual din barbanoc, tidru și coajă de salcie, cunoscută local și sub denumirea de „copacul evei”.
Am ales denumirea „Cununile ‘vii’ din Poienile de sub Munte” pentru a sublinia esența și vitalitatea acestor creații unice, realizate din plante naturale. Pentru a adăuga un strop de culoare și veselie, cununile sunt decorate cu ciucalai de diverse culori, precum alb, roșu și roz.
Maria Ciorei, în vârstă de 39 de ani, din Poienile de sub Munte, este cea care confecționează aceste cununi cu mare migală și pasiune, păstrând vie tradiția meșteșugului autentic. Acest meșteșug tradițional este păstrat cu mare grijă în această zonă, renumită pentru caracterul său conservator. Nunțile tradiționale, încă populare în Poienile de sub Munte, reflectă această dorință de a păstra vii tradițiile strămoșești.
Într-o lume în care modernitatea domină, astfel de obiceiuri oferă o privire autentică în trecutul bogat al Maramureșului”, spune Denis Năsui.
Un interviu care merită urmărit în totalitate. Click mai jos! Îl felicităm pe Denis pentru pasiunea sa de a prezenta oamenilor meșteșugurile care încă se păstrează, dar și doamnei pentru munca pe care o face!
L.C.H.
Citește și