Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 2 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 4 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 7 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 8 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 8 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 9 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 9 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 10 ore în urmă
Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 11 ore în urmă
Carla Marchiș de la Clubul de Șah Tinerii Lei Baia Mare, medalie de argint la Campionatele Naționale Școlare „Elisabeta Polihroniade” - 11 ore în urmă
„La Broasca verde” din Băiuț – locul de întâlnire
Fostul local „La broasca verde” din Băiuț
Există locuri în fiecare localitate care au un efect ca de magnet, unde se adună lumea, își fixează ca și locație de întâlnire, unde se spune că este o anumită vibrație.
Iar aceste locuri nu au întotdeauna de a face cu fastul, opulența, designul etc., ci țin pur și simplu de oameni. Ține de oamenii care vin acolo, de oamenii care servesc acolo, de atmosferă.
Este locul unde oamenii se simt bine, unde nu se judecă unii pe alții, unde nu ai nevoie de papion sau rochie de seară.
„La broască” este locul pe care îl cunoșteau toți băiuțenii. Nu era în centrul localității, dar era cel mai celebru loc de întâlnire.
Un fel de „Poiana lui Iocan” din Moromeții.
Era locul unde era permanent o bucurie. În fața chioșcului erau și tarabe ale pieței de legume-fructe unde gospodinele din Dămăcușeni își vindeau marfa cutivată în serele de pe lunca Lăpușului.
După-masă veneau familiile cu copii la un suc și era o distracție pentru cei mici.
Distracție la ,,Broasca verde” Băiuț – sursă foto Mihai Liviu Perșa
Iar seara erau adevărate petreceri cu „cântec, joc și voie bună”.
Pentru că oamenii se simțeau bine se spunea că acolo este cea mai bună bere, cel mai bun suc, cel mai bun vin etc. când de fapt atmosfera era cea care dădea calitatea băuturilor.
Denumirea de „Broasca verde” are în ea și un iz de umor specific localnicilor.
Am întrebat câțiva localnici mai în vârstă de unde vine această denumire.
Majoritatea mi-au spus că ar proveni de la culoarea verde-brotăcel a chioșcului unde se vindeau produsele.
Alții cu umorul mai dezvoltat îmi spuneau că așa cum broasca este atrasă de apă așa și cei cărora le plăceau lichidele erau atrase de acest local.
Atmosfera în curtea localului era întotdeauna veselă. Se cânta mult, se și dansa, dar se avea grijă, de asemenea, ca lucrurile să se întâmple cu măsură.
„La broasca verde” Băiuț – sursă foto Zavalski Ildiko
Localul „La broasca verde” a devenit o amintire, localurile mai mari reușind să se impună mai ales în rândul tinerilor care au alte gusturi.
Chiar dacă nimic nu este veșnic amintirile celor mai în vârstă din Băiuț trec și pe „La broască”, care a rămas ca reper și punct de întâlnire pentru localnici.
Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!
Walter Übelhart
Citește și