Peste 83.000 de copii beneficiază de alocația de stat în județul Maramureș - 13 minute în urmă
Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 1 oră în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 3 ore în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 4 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 4 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune la dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 6 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 17 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 17 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 1 zi în urmă
Într-o zi de 15 august este sărbătorită Ziua Marinei
Ziua Marinei Române este o sărbătoare civilă și militară, aniversată pe 15 august, în fiecare an. Acest eveniment coincide cu sărbătoarea creștină a Adormirii Macii Domnului, considerată ocrotitoarea marinarilor. Această tradiție de a sărbători Ziua Marinei Române pe data de 15 august, odată cu sărbătoarea Praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost reluată după anul 1990. Ziua Marinei Române a fost marcată prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, iar începând cu anul 2009 a fost declarată sărbătoare națională.
Anul 2024 marchează împlinirea a 122 de ani de datină marinărească. Această dată are un caracter foarte important, căci tinde spre noi înfăptuiri și noi speranțe de modernizare a Marinei Române. Ziua Marinei Române a fost instituționalizată pe 15 august 1902, ca onomastică a marinarilor din România de Sfânta Maria Mare. În acest an a fost prima dată când a fost sărbătorită această zi. Acest eveniment are un caracter aparte de festival al mării și al spiritualității marinărești. Ziua Marinei Române a fost proiectată la început ca o festivitate națională, cu un program deosebit de atractiv și pitoresc. Printre elementele care definesc programul acestui eveniment se află ceremonialul militar al întâmpinării oficialităților, arborarea pavilionului și a marelui pavoaz, acompaniate de notele sobre are Imnului Național, dar și de salvele de salut, serviciul religios, parada navală și aviatică, precum și defilarea Gărzii de Onoare.
Lăcrimioara ZOTA