Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare și-a sărbatorit patronul spiritual - 15 minute în urmă
Spectacol de teatru pentru copii, părinți și bunici la SHURA Bistro Caffe Baia Mare - 48 minute în urmă
De Ziua Culturii Naționale – despre oameni ce dau universalitate culturii noastre… și Maramureșului - 15 ore în urmă
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - 15 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” vă invită la trei concerte extraordinare de folclor și artă; Ce artiști sunt invitați - 16 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost marcată la bustul poetului Mihai Eminescu din Sighetu Marmației - 16 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția Maramu’ Division din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - în urmă
„Ziua Minerului” din Baia Sprie, un omagiu adus minerilor și tradițiilor pe care s-a construit comunitatea locală
„Ziua Minerului” a fost sărbătorită ieri, 15 august, în Baia Sprie, aducând un omagiu minerilor și tradițiilor pe care s-a construit comunitatea locală. Așteptatul eveniment a avut loc în Centrul Vechi al orașului, începând cu ora 15:00, și a fost marcat de nenumărate momente artistice remarcabile și emoționante.
Au fost prezente Fanfara Municipală Baia Mare și Asociația Mineritului Maramureșean, care au adus un tribut special minerilor din regiune.
Pe scenă au urcat ansambluri folclorice, soliști și trupe locale care au adus la viață Centrul Vechi prin muzica și dansuri tradiționale. Printre cei mai apreciați artiști s-a numărat Ansamblul Folcloric „Stibina” al Școlii Gimnaziale Baia Sprie, care a făcut furori în rândul publicului, atrăgând priviri și zâmbete chiar și de la cei mai puțin interesați. Tinerii artiști au fost la sfârșit felicitați și premiați, alături de îndrumătoarea lor, cu o diplomă binemeritată pentru eforturile depuse. Mariana Cînta, Sonia Rațiu, Rafila Bârboș, precum și Ansamblul Folcloric „Măgura” Cernești, Ghiță Breban și Andrei Ciocotișan au surprins și ei publicul din Baia Sprie cu interpretările lor, demne de un astfel de eveniment. Nu puteau lipsi adoratele formații Road Players Band, Brami Band și trupele locale, Blues Lovers și Trupa Hazard, care au încheiat seara într-o atmosferă plină de viață.
Pe lângă spectacolele artistice, participanții au avut la dispoziție o varietate de activități. Oamenii au avut ocazia să achiziționeze, de la standurile amenajate, porturi tradiționale maramureșene, alături de diverse suveniruri și produse locale. Printre acestea s-au numărat sticle tradiționale, unele cu scări de lemn în interior, miere naturală, precum și mici obiecte de ceramică.
Cei mici s-au bucurat din plin de toboganele gonflabile puse la dispoziție și de clovnul prietenos, în timp ce adulții s-au răcorit cu băuturi reci, au savurat grătarele proaspete și mirosul îmbietor, în timp ce artiștii le-au delectat auzul.
Evenimentul nu doar că a onorat munca grea depusă de mineri, dar a și unit comunitatea, ducând mândria locală la cu totul alt nivel.
Alexandra-Denisa DUTCA