S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 oră în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 3 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 4 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 4 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 15 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 16 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 17 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Sfântul Gheorghe Pelerinul este prăznuit în calendarul ortodox al acestei zile
Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a născut în anul 1846, într-o familie simplă care locuia în satul transilvănean Sugag. Cel mai mult citea Psaltirea, pe care o purta de mic cu el, şi, păscând vitele părinţilor săi pe munte, citea mereu psalmii lui David, până i-a învățat pe de rost. Mai târziu s-a făcut cunoscut ca Moșul Gheorghe Lazăr. În viaţa sa, credinciosul Gheorghe Lazăr a fost un om al rugăciunii. Îmbrăcat cu cojoc, desculţ, cu capul descoperit, cu Psaltirea sub braţ şi cu toiagul în mână, mergea pe jos din sat în sat, din mănăstire în mănăstire, rostind rugăciunea lui Iisus şi psalmii lui David. Așa trăia bătrânul Gheorghe, străbătând Transilvania şi Muntenia, rugându-se prin biserici şi mănăstiri, ca un adevărat pelerin al Bisericii noastre Ortodoxe. Vară şi iarnă umbla desculţ şi descoperit, oricât de cald sau de ger ar fi fost. Iarna ieşeau aburi de pe creştetul său, iar zăpada şi gheaţa i se topeau sub tălpi, încât toţi se minunau de aceasta şi slăveau pe Dumnezeu. Spuneau părinţii care l-au cunoscut şi bătrânii oraşului că Moşul Gheorghe nu a fost niciodată bolnav.
Moşul Gheorghe Lazăr se stabileşte definitiv în oraşul Piatra Neamţ şi se nevoieşte ca un adevărat sihastru în clopotniţa lui Ştefan cel Mare din mijlocul oraşului, timp de 26 ani, până la obştescul său sfârşit. Aici se ostenea singur, în post şi rugăciune, vară şi iarnă, fără foc, fără pat, fără două haine, fără încălţăminte în picioare, trăind din darul lui Dumnezeu şi din mila oamenilor. Cunoscându-şi sfârşitul, Moşul Gheorghe Lazăr s-a săvârşit cu pace în chilia lui, la 15 august 1916, şi, petrecut de mii de credincioşi, a fost îngropat în cimitirul oraşului Piatra Neamţ, îmbrăcat în cojocul său, cu Psaltirea şi toiagul alături. În vara anului 1934, osemintele sale au fost aşezate la Mănăstirea Văratec.
Tot astăzi este pomenit și Sfântul Mucenic Miron, prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 17 august, fiind grabnic ajutător şi mare făcător de minuni. În această zi, cei care se confruntă cu probleme de sănătate trupească sau sufletească, este bine să rostească rugăciunea către acest mare Sfânt al creștinătății. Mai sunt pomeniți în această zi și și sfinții Straton și Ciprian.
Lăcrimioara ZOTA