Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare și-a sărbatorit patronul spiritual - 11 minute în urmă
Spectacol de teatru pentru copii, părinți și bunici la SHURA Bistro Caffe Baia Mare - 44 minute în urmă
De Ziua Culturii Naționale – despre oameni ce dau universalitate culturii noastre… și Maramureșului - 15 ore în urmă
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - 15 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” vă invită la trei concerte extraordinare de folclor și artă; Ce artiști sunt invitați - 16 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost marcată la bustul poetului Mihai Eminescu din Sighetu Marmației - 16 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția Maramu’ Division din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - în urmă
De suflet: Prima ediție a evenimentului „ACASĂ la Rogoz” a reunit sute de oameni
Joi, 15 august, în zi de mare sărbătoare, la Rogoz a avut loc un eveniment cu totul deosebit. Peste 500 de oameni s-au adunat la Casa Muzeu pentru a se bucura împreună de momente inedite în cadrul manifestării „ACASĂ la Rogoz”.
Îmbrăcați în frumoasele costume tradiționale, participanții s-au bucurat de muzica live, au dansat și au socializat. De la eveniment n-au putut lipsi nici meșterii populari și mâncarea tradițională. Punctul culminant a fost reprezentat de marea lansarea în aer liber a filmului „ACASĂ la Rogoz”.
„ACASĂ la Rogoz…film a cărui lansare a avut loc în cadrul primei ediții a evenimentului cu acelasi nume care s-a desfășurat în 15 august 2024, la Casa Muzeu din Rogoz.
Primele cadre filmate, care se regăsesc în acest film, au fost surprinse în urmă cu doi ani…cand am pornit de la ideea de a realiza cateva videopclipuri scurte în care îmi doream să oglindesc momente din propria mea copilărie petrecută în satul meu natal Rogoz…alături de familia mea…
Emoția care m-a cuprins în momentul în care am filmat aceste imagini, reconstiuind momente din acea vreme…și mai apoi emoția stârnită de imaginile filmate…m-a determinat să dau curs unui proiect mai amplu, mai complex, în care să se poată regăsi oricare dintre noi….așa a început …
Am continuat prin filmarea unor alte cadre, în care mi-am dorit să implic oameni din comunitatea noastra, oameni din Rogoz….și am făcut acest lucru în urmă cu doua luni…
De atunci, împreuna cu colegul meu Liviu Bratosin și soțul meu Marcel Both am muncit foarte mult pentru a ajunge la rezultatul pe care cu mare drag îl oferim spre vizionare astăzi.
Filmul îmbină elemente din viața satului cu tot ce înseamnă tradiții și obiceiuri, de la naștere, la munca în gospodărie, la jocul în sat, la nunta tradițională… făcând trimitere, în același tim,p la plecarea rogojenilor în străinătate.
Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au participat și s-au implicat în realizarea filmului Acasă la Rogoz!”, transmite prof. Adela Șanta.
Așadar, prima ediție a evenimentului a fost o reușită, iar fotografiile vorbesc de la sine. Vă invităm să dați click pe video de mai jos și să urmăriți frumosul film realizat cu atâta suflet. De asemenea, aici puteți vedea mesajele rogojenilor din străinătate pentru cei de acasă.
Felicitări tuturor celor implicați!
2 Comentarii în această postare
Heres Ioan
Îmi pare rău Dragă direct MM vă urmăresc, nu vă supărați ce o să vă spun,pe tot palierul cuprins între, Stoicieni și Cupșeni, Groșii Țibleșului,Suciuri , Băiuț,singurii,care nu au o identitate acolo în zona Lăpușului sunt rogojenii, sunt vinituri, n-am nimic cu ei am avut colegi la școală în Tg.Lapuș anii60-70 slăbuți la învățătură,dar au supraviețuit, îmi pare rău dar n-au nici o legătură cu zona noastră a LĂPUȘULUI,cu drag vă respect pentru știri, anunțuri și răspunsuri prompte,este o opinie a mea vă respect atitudinea voastră,dar am scris ca să știți,Ioan din Timișoara, născut în Cupșeni,mama din Stoicieni,tata din Costeni și am făcut școală adevărată la Tg.Lapuș. cu drag vă salut.
ALESIA
Imi pare rău să te anunț dar vremurile se schimba , și faptul ca spuneți ca nu avem identitate mi se pare urat dacă v-ați documenta ati afla ca Rogozul este un sat care datează de mai bine de 600 de ani