De Ziua Culturii Naționale – despre oameni ce dau universalitate culturii noastre… și Maramureșului - 4 ore în urmă
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - 4 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” vă invită la trei concerte extraordinare de folclor și artă; Ce artiști sunt invitați - 5 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost marcată la bustul poetului Mihai Eminescu din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 9 ore în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 10 ore în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția Maramu’ Division din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 10 ore în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 11 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 12 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 12 ore în urmă
Meșterul popular Florica Vâț din Băiuț realizează cu multă pasiune obiecte unicat
În Maramureș există foarte mulți meșteri populari. De fiecare dată când mai decoperim vreunul ne bucurăm și privim cu admiație obiectele realizate de acesta. E nevoie de multă muncă, pasiune și migală pentru a realiza acele comori.
Diana Denisa Țicală din cadrul Centrului Culturii Tradițională Maramureș a realizat, în urmă cu ceva timp, scurte interviuri cu câțiva dintre meșterii populari maramureșeni, iar pe baza acestora o să vi-i prezentăm și dumneavoastră.
Azi atenția noastră se îndreaptă spre Florica Vâț din Băiuț. Aceasta realizează tricotaj, podoabe din mărgele și artizanat. Este meșter popular de aproape 20 de ani și iubește ceea ce face.
„Îmi place și să croșetez, și să țes și să lucrez cu mărgele. Croșetatul, cusutul l-am învățat din copilărie, am făcut și lucru manual la școala. În rest, să țes, să fac mărgele, am învățat de la bătrânele din Lăpușul Românesc. Îmi place să lucrez, e o pasiune”, declară Florica Vâț.
Este un meșter popular foarte activ, care participă la târgurile de profil și la evenimentele de promovare a culturii tradiționale maramureșene.
O felicităm și îi dorim spor la muncă în continuare!
L.C.H.
Foto – Marius Ionuțaș, Centrul Culturii Tradiționale Maramureș
Citește și