181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 2 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 3 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 7 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 7 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Coada-calului, darul naturii pentru sănătatea oamenilor
Planta este cunoscută și sub denumirile populare de „barba-ursului” sau „coda-calului”, și este originară din Europa si America de Nord, fiind utilizată de mii de ani in medicina tradițională. Vechimea speciei este de peste 500 de milioane de ani, de pe vremea dinozaurilor. Coada calului este întâlnită atât în regiunile montane, în zonele de câmpie, cât și în preajma locurilor mlăștinoase. Coada calului este o plantă utilizată la prepararea unor tratamente naturiste, în ceaiuri și în industria cosmetică. Planta are un gust amar și astringent, motiv pentru care este mai des utilizată sub formă de ceai sau suplimente decât consumată direct. Beneficiile plantei sunt numeroase, aceasta fiind apreciată pentru conținutul său ridicat de minerale, în special siliciu, care contribuie la sănătatea unghiilor, părului și oaselor. De asemenea, coada-calului este cunoscută pentru proprietățile sale diuretice, ajutând la eliminarea excesului de lichide din organism și la detoxifierea acestuia. În medicina tradițională este folosită și pentru tratarea infecțiilor urinare, rănilor și inflamațiilor pielii.
Pentru ceaiul de coada calului se utilizează doar partea aeriană a plantei. Ceaiul de coada calului este folosit pentru tratarea unor afecțiuni, dar trebuie să amintim și faptul că acesta trebuie administrat conform indicațiilor. Ceaiul de coada calului este recomandat celor cu probleme ale aparatului urinar. Consumul moderat de ceai de coada calului, conform indicațiilor medicului, alături de medicamentele prescrise pentru afecțiunea diagnosticată contribuie la sănătatea tractului urinar. Ceaiul de coada calului ar putea ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi. Se crede că ceaiul de coada calului are efect diuretic, un beneficiu apreciat de cei cu aceste probleme de sănătate.
Conținutul de siliciu din ceaiul de coada calului are șanse să contribuie la întărirea firului de par, dar și la îmbunătățirea aspectului firelor deteriorate. Antioxidanții din acest ceai pot lupta împotriva radicalilor liberi care produc îmbătrânirea firelor de păr. În ceea ce privește unghiile, unele extracte cu coada calului au fost utilizate pentru a trata anumite probleme. O cataplasmă cu ceai din coada calului poate fi folosită pentru uz extern pentru tratarea rănilor superficiale ale pielii, dar și pentru reducerea inflamațiilor și ameliorarea durerilor provocate de aceste leziuni. Nu înseamnă totuși, că vindecarea leziunilor trebuie realizată astfel, medicul este în măsură să ofere ajutorul de specialitate, în funcție de nevoile fiecă rei persoane.
Lăcrimioara ZOTA