Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 31 minute în urmă
Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 1 oră în urmă
Carla Marchiș de la Clubul de Șah Tinerii Lei Baia Mare, medalie de argint la Campionatele Naționale Școlare „Elisabeta Polihroniade” - 1 oră în urmă
Acțiune de reciclare a brazilor de Crăciun, pentru locuitorii din Baia Mare - 14 ore în urmă
Lansarea cărții „Colenii și istorii personale în satile ardilene”, autor prof. Ioan Buciuman - 14 ore în urmă
Pârtia Olimpică Borșa va fi închisă joi și vineri din cauza condițiile meteo nefavorabile - 15 ore în urmă
Florica Pop din Asuaju de Sus a împlinit 100 de ani - 15 ore în urmă
152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - în urmă
„Pescuirea minunată” de Vasile Trif, un volum remarcabil de poezie contemporană
Joi, 22 august, de la ora 12:00, a avut loc întâlnirea cu poetul Vasile Trif, în cadrul lansării volumului său bilingv (română-franceză) de poezii „Pescuirea minunată/ La Pêche miraculeuse” (apărut la editura „Școala Ardeleană”) în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.
Prezentatoarea acestui eveniment cultural de excepție a fost Delia Muntean, critic literar și membră a Uniunii Scriitorilor din România, în prezidiu fiind invitați și poetul Gheorghe Pârja și preotul protopop Fabian Coroian, care au vorbit și recitat din opera scriitorului Vasile Trif.
Autorul, pictor-ilustrator și preot în Québec (Canada) a dezvăluit, în discursul său, semnificația titlului noului său volum, referindu-se la o căutare cât mai profundă a sinelui și a sensului în călătoria prin viață: „Umanitatea prin esența ei este într-o stare de căutare a profunzimilor, […] aruncăm năvodul cunoașterii în abisul Universului pentru a găsi înțelesuri”.
Inspirația scriitorului provine din tot ceea ce îl înconjoară, de la lectură până la vizionarea expozițiilor de artă. Arta poetică și arta plastică sunt, în viziunea sa, interconectate, motiv pentru care fiecare poem din cartea sa este acompaniat de câte o operă plastică.
Curentul literar în care se încadrează poemele părintelui scriitor Vasile Trif este cel post-modernist, dar cu elemente și simboluri ancestrale din vechime, transpuse într-o manieră modernă, care le oferă cititorilor mai multe variante de interpretare fără dificultăți a acestora. Tematica operelor scrise de Vasile Trif este, în mare parte, cea religioasă, dar sunt surprinse, prin excelență și teme precum „viața și moartea”, „interferența între lumi interioare și exterioare” și „tema drumului inițiatic”.
Larisa Viragh