Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 9 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 12 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 14 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 15 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Nu oricine poate fi naș de cununie!
Posibilitatea de a fi naș de cununie, adică părinte sufletesc și duhovnicesc pentru buna călăuzire a viitorilor soți pe noul drum în viață este o responsabilitate foarte mare.
Nu oricine poate fi naș de cununie! În primul rând nașii trebuie să fie ortodocși dar și practicanți ai credinței, adică să nu vină la biserică, cum se spune în popor „din an, în Paști”.
Apoi, nașii trebuie să fie obligatoriu căsătoriți, iar pe lângă acest fapt, Biserica îndeamnă ca ei să fie mai în vârstă decât mirii, tocmai pentru a le împărtăși soților rezolvări la viitoarele probleme, din experiența căsniciei, pentru că, în mod firesc, dacă nașii sunt mai tineri decât mirii, ce ar însemna aceasta?
Sub nici o formă nu pot fi nași de cununie cei care trăiesc necăsătoriți, în desfrânare, cei care duc o viață imorală, în chefuri și bairamuri, care nu își doresc copii și opresc nașterea lor, cei care nu se spovedesc și se împărtășesc regulat.
Apoi, nu ne alegem nașii pe „fondul” prieteniei. Nu toți prietenii pot avea cu adevărat calitatea de nași. Nașii trebuie să fie aleși dintre persoanele evlavioase, cu frică de Dumnezeu, indiferent de starea lor socială, că este mai bună sau mai puțin bună. Nu aceasta este ideea! Iubirea și povățuirea nașilor pentru miri este aur și argint lămurit in foc, pentru că și finii, la rândul lor, trebuie să asculte de nași, rugându-se unii pentru alții.
Deși este o rânduială clară și precisă a Tainei Sfintei Cununii, nu este loc de interpretări. Începând cu așezarea mirilor, de o parte și de alta a mirilor (bărbații în stânga, femeile în dreapta), rămânem neștiutori cu „Cartea-n mână”! Prin tradiție, de o parte și de alta a nașilor, pot ține lumânările „cavalerii” și „domnișoarele” de onoare! Dar mâna pe Sfintele Cununii le pun doar nașii! Apoi, totul vine de la sine…!
Pr. Adrian DOBREANU
Sursa foto – doxologia.ro
Citește și
Pr. Adrian Dobreanu: Scurtă meditație la Duminica a 7-a după Rusalii