De Ziua Culturii Naționale – despre oameni ce dau universalitate culturii noastre… și Maramureșului - 4 ore în urmă
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - 4 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” vă invită la trei concerte extraordinare de folclor și artă; Ce artiști sunt invitați - 5 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost marcată la bustul poetului Mihai Eminescu din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 9 ore în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 10 ore în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția Maramu’ Division din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 10 ore în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 11 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 12 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 13 ore în urmă
Se împlinesc 13 ani de când căpitanul Adrian Marchiș a plecat în ultima sa misiune; Colegii nu l-au uitat
Astăzi, 28 august, se împlinesc 13 ani de când căpitanul Adrian Marchiș a plecat în ultima lui misiune.
Ca în fiecare an, colegii au rostit o rugăciune cu gândul la el, cu promisiunea că niciodată nu-l vor uita.
„13 ani au trecut de când colegul nostru cpt. Marchiș Adrian a plecat în ultima sa misiune. Nu-l vom uita niciodată! Dumnezeu să-l odihnească în pace!” – transmite ISU Maramureș.
Pentru cei care nu știu ce s-a întâmplat, relatăm în cele ce urmează.
În urmă cu 13 ani, 28 august a căzut într-o zi de duminică. Dar cum incendiile nu țin cont de sărbătorile, în jurul orelor 14.00, două autospeciale de la ISU Maramureş se deplasau pe Dealul Dura, pentru a interveni la un incendiu izbucnit la un imobil din Apa.
La km 157, pe Dura, o conducătoare auto a ignorat semnalele acustice și luminoase care avertizau că e vorba de o misiune de salvare și nu a tras pe dreapta. Șoferul de pe o autospecială a încercat să o evite prin depășire, dar când a revenit pe bandă, a ieșit puțin cu roțile din dreapta de pe șoseaua în pantă. Fiind încărcată cu apă, mașina a intrat în balans și s-a răsturnat, lovindu-se de stâlpii de iluminat public de pe marginea DE 58.
Impactul a fost atât de puternic, încât autospeciala a fost, practic, dezmembrată în mai multe bucăți, care s-au împrăștiat pe o rază de 30 de metri. Doi pompieri din cei cinci au reușit să iasă singuri, iar trei au fost descarcerați de către colegii lor. Dintre cei trei, locotenentul Adrian Marchiș se afla în starea cea mai gravă: traumatism toraco-abdominal cu rupturi interioare mari și cu leziuni pulmonare masive. S-a încercat o intervenție chirurgicală toraco-abdominală, dar pe fondul acestor afecțiuni foarte grave, nu s-a mai putut face nimic. Decesul a fost declarat la ora 15.07.
Adrian Marchiș avea 27 de ani, era necăsătorit, iar din 1 decembrie 2010 era locțiitorul comandantului de Detașament Baia Mare și avea în față o carieră de succes. Dar soarta a vrut altfel… A fost avansat post-mortem la gradul de căpitan, iar acum subunitatea îi poartă numele: Detaşamentul de Pompieri “Căpitan Marchiş Adrian” Baia Mare.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!