De Ziua Culturii Naționale – despre oameni ce dau universalitate culturii noastre… și Maramureșului - 1 oră în urmă
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - 2 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” vă invită la trei concerte extraordinare de folclor și artă; Ce artiști sunt invitați - 2 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost marcată la bustul poetului Mihai Eminescu din Sighetu Marmației - 3 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 6 ore în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 7 ore în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția Maramu’ Division din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 7 ore în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 8 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 10 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 10 ore în urmă
Tinerii participanți la pelerinajul anual Bădăcin-Sighet au ajuns la Memorialul Durerii; Au parcurs pe jos 165 km
Joi, 29 august, au ajuns la Memorialul din Sighetu Marmației tinerii pelerini participanți la pelerinajul anual Bădăcin-Sighet.
Pelerinajul Bădăcin-Sighet (165 km) este închinat jertfei martirilor care au murit și au suferit în închisorile comuniste.
De 25 de ani, tinerii pelerini cinstesc memoria martirilor luând parte la pelerinajul anual care pornește de la Mormântul Simbol din Bădăcin, locul în care ar fi trebuit să se odihnească Iuliu Maniu, și se sfârșește la Groapa Comună din Sighetu Marmației, acolo unde, în anonimat, Fericitul Episcop Ioan Suciu (27 iunie 1953) și Iuliu Maniu (5 februarie 1953) își dorm somnul cel de veci.
Pelerinii petrec câteva zile în rugăciune și jertfă, cinstind astfel memoria înaintașilor care, la rândul lor, s-au jertfit pentru libertate.
„Azi au ajuns la Memorialul Victimelor Comunismului tinerii pelerini care au pornit pe jos în 22 august din Șimleul Silvaniei spre Sighet, parcurgând 165 de kilometri.
Pelerinajul, ajuns în acest an la cea de- a XXV-a ediție, este organizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea în memoria episcopilor uniţi decedaţi în închisoarea de la Sighet. Pelerinajul este coordonat de pr. Florian Gui și pr. Mihai Fechetă, cu binecuvântarea Preasfințitului Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea”, transmit cei de la Memorialul din Sighet.
Foto: Szabolcs Linzenbold