Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 1 oră în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 2 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 14 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 14 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 15 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 18 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 19 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
Biserica Ortodoxă sărbătorește punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului
Pe data de 31 august a fiecărui an, Biserica Ortodoxă prăznuiește o sărbătoare importantă pentru credincioși: punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului. Se spune că brâul a fost țesut de însăși Maica Domnului, din fire de cămilă și a vindecat de-a lungul timpului bolnavi de cancer, iar femei sterile au reușit să rămână gravide. După înălțarea ei cu trupul la ceruri, aceasta i l-a dăruit Sfântului Apostol Toma, celui care nu a fost prezent la înmormantare, ca semn al înalțării ei cu trupul la cer.
Din Sinaxarul închinat acestei zile aflăm că soția împăratului Leon cel înțelept (886-911), Împărăteasa Zoe, suferea de o boala gravă. Într-o noapte, prin vedenie dumnezeiască, primește vestea că, dacă se va atinge de Brâul Maicii Domnului, se va vindeca. La rugămintea Împăratului Leon, Patriarhul Constantinopolului a luat Brâul Maicii Domnului, și înconjurat de un sobor de preoți, a mers la curtea împărătească, unde s-au rugat pentru tămăduirea împărătesei. Aceasta s-a închinat și a adus cinstire Brâului Maicii Domnului și, atingându-se de acesta, s-a vindecat. Drept mulțumire, împărăteasa a brodat Brâul Maicii Domnului cu fir de aur și l-a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie.
În a doua parte a secolului al XII-lea, Sfântul Brâu al Maicii Domnului a fost tăiat în fragmente, iar părți din el au fost dăruite mai multor biserici din Constantinopol. O parte din Brâul Maicii Domnului este păstrat în Sfânta Mănăstire Vatoped. Părți ale cinstitului Brâu al Maicii Domnului sunt prezente și în mănăstirile Dionisiu și Kato Xenia.
Lăcrimioara ZOTA