Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 1 oră în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția oficială de precalificări First Tech Challenge, Maramu’ Division, din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 1 oră în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 2 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 4 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 4 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale: 175 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu - 5 ore în urmă
Maramureșeanca Silvia Timiș, alături de alți artiști români, în turneu în America - 15 ore în urmă
Cele mai tari filme pentru pasionatii de ruleta - 16 ore în urmă
Proiect de suflet în Parohia Ortodoxă „Șesu-Mănăstirii” Rozavlea – „Nicio lună din anul 2025 fără rugăciune și binecuvântare în casa credincioșilor noștri” - 19 ore în urmă
Lăutu’ hainelor, o îndeletnicire des practicată de femeile din lumea satului de odinioară
„Lăutu’ hainelor”, era un obicei casnic practicat de femeile de la țară pe vremuri, atunci când nu existau mașini de spălat.
Mai multe despre aceasta aflăm de la Corina Isabella Csiszar din cadrul Centrului Culturii Tradiționale Maramureș:
Lăutu’ hainelor reprezenta în trecut, o îndeletnicire des practicată de către fetele și femeile din lumea satului de odinioară.
„Cămașa de sărbători se spăla un pic mai cu grijă decât celelalte. Cele de sărbătoare se spălau cu apă călduță, deci cu grijă, că nu poți să pui cămașa cu gatiile de la arat.
Celelalte se puneau într-o bărbanță și avea jos un butoi pe care se puneau două lemne și bărbânța acolo peste. Se puneau hainele deasupra, apoi un cenușar, o bucată de pâ nză cu leșie, de obicei din paie de ovăz. Și se turna apă fierbinte peste.
Și se lăsa până a doua zi. Apoi se puneau într-o coșarcă și se duceau la râu și se prănicau bine, să iasă leșia din ele” -Corina Isabella Csiszar, Memoria Ethnologica nr. 70-71, „Tradiții din Călinești”.
Foto: Dan Dinescu