Share
Meșterul popular Liliana Ghilvacs și ceramica sa tradițională de o frumusețe aparte

Meșterul popular Liliana Ghilvacs și ceramica sa tradițională de o frumusețe aparte

Olăritul reprezintă o îndeletnicire moștenită de la strămoși, dar totodată a fost și este una dintre cele mai propice modalități de materializare a însușirilor artistice. Este un meșteșug care presupune răbdare, cunoștințe și îndemânare, rezultatul final fiind de fiecare dată o încântare.

Cu siguranță mulți dintre dumnevoastră îl cunoașteți pe meșterul popular pe care îl vom prezenta azi, ați avut ocazia să-i admirați produsele sau să achiziționați ceva de la el. Este vorba despre Liliana Ghilvacs, un meșter creator de ceramică tradițională de o frumusețe unică și o purtătoare de cultură populară autentică. Pe lângă talentul pe care îl are, doamna Liliana a avut parte și de un mentor pe măsură – meșterul ceramist Zaharia Bledea din Baia Mare.

„Mă ocup cu ceramica tradițională, pe care am învățat-o de la familia Bledea. În urmă cu 26 de ani am luat prima dată contact cu această meserie și mi-a plăcut. E o muncă grea, cum spune mentorul meu Bledea Zaharie – Dumnezeu să-l odihnească! – care a dedicat chiar și o poezie lutului. Așa se și numește „Odă lutului”.

Îmi place să creez tot felul. În primul rând, ceramica e utilitară, se poată folosi. Că oamenii vor să o pună de decor e partea a doua. Dar am optat pentru a fi calitate. Tot de la domnul Bledea am învățat să pun foarte mare preț pe calitate. Iar dintr-un bulgăre de lut să poți să scoți așa ceva… Când vezi cum îl plămădești și cum tot ești lut pe mâini și în final iese câte-o farfurie, cană sau vază, câte-un canceu, câte-o bocală… Și vine lumea și zice „Uau!” și nu o mai poate lăsa din mână și o mângâie, asta pentru artist nu poate să fie decât un impuls de a merge înainte”, declară Liliana Ghilvacs.

Obiectele realizate de aceasta sunt cu adevărat deosebite, fiecare fiind unicat.

„Eu de loc sunt din Șindrești, dar ne-am mutat în Baia Mare demult și la mine acasă am un micuț atelier. Mă mai ajută și băiatul, îi place pictatul. Mai puțin cu modelajul, îl las să-și termine studiile. L-am văzut că are un pic înclinație, însă probabil va face ca un hobby. Pentru că după generația noastră nu știu cine și cât va mai face.

Sunt anumite simboluri pe care le folosesc, cum e floarea soarelui, cele patru anotimpuri, spicul de grâu, linia frântă, spirala. La coloristică, la combinație acolo mă mai joc”, precizează maramureșeanca.

Așadar, dacă sunteți în căutare de suveniruri speciale sau doriți să dețineți ceramică fabricată în Maramureș apelați cu încredere la Liliana Ghilvacs! E legitimată la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș și participă la toate târgurile tradiționale oragnizate în județ și nu numai.

O felicităm pentru toată munca depusă și îi dorim mult spor în continuare! Mai jos puteți citi o parte din poezia „Odă lutului”.

Lavinia-Codruța HERMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu