Share
Evenimentul „Târgul cepelor” din Asuaju de Sus, un succes; A fost multă voie bună la festivalul emblematic al Țării Codrului

Evenimentul „Târgul cepelor” din Asuaju de Sus, un succes; A fost multă voie bună la festivalul emblematic al Țării Codrului

Acest weekend, 7-8 septembrie, s-a dovedit a fi unul special pentru comunitatea din comuna Asuaju de Sus, dar și din împrejurimi, întrucât s-a desfășurat „Târgul cepelor”, un festival de tradiție pentru Țara Codrului.

Evenimentul, organizat de Primăria și Consiliul Local Asuaju de Sus, Consiliul Județean Maramureș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Căminul Cultural Asuaju de Sus, a fost un veritabil succes, ca de fiecare dată.

În acest an s-a desfășurat ediția cu numărul 53 a Festivalului Interjudețean al Cântecului și Dansului Popular din Țara Codrului. Au fost două zile de distracție în inima Țării Codrului. Prezenți au fost și de această dată producători tradiționali din cele trei județe care împart Țara Codrului, Maramureșul, Satu Mare și Sălaj. Totodată, au răspuns prezent și producătorii artizanali, care au adus în fața vizitatorilor straie populare, clopuri de paie sau diverse produse caracteristice. Evident că și cei mici s-au putut delecta cu spațiul special destinat lor, unde s-au putut juca în voie, dar sub supravegherea atentă a părinților. În tot acest timp, ca la orice sărbătoare populară, s-a putut servi un mic și o bere, în acordurile artiștilor și ansamblurilor folclorice care au urcat pe scena festivalului.

Acesta este unul dintre cele mai longevive festivaluri care se desfășoară an de an în Maramureș și are o istorie de peste 100 de ani. Înainte de a fi un eveniment organizat de autorități, era un prilej pentru tinerii din zona Codrului să se întâlnească la dans.

Aici fetele veneau îmbrăcate în costume populare, cu cosițe împletite, și legau noi prietenii. Localnicii mărturisesc că pe vremuri, când tinerii nu aveau telefoane mobile, Festivalul Cepelor era o modalitate ca tinerii să-și găsească jumătatea. Poveștile codrenilor spun că rar se întâmpla ca la acest târg feciorii puși pe însurătoare să nu-și găsească o viitoare soție.

Felicitări tuturor pentru reușita evenimentului și la cât mai multe ediții!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu