181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 2 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 3 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 7 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 7 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
România intră în perioada electorală pentru prezidențiale. Guvernul a stabilit calendarul
Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale începe în această săptămână, conform calendarului aprobat de Guvern, informează Agerpres.
Alegerile sunt planificate pentru 24 noiembrie (primul tur) și 8 decembrie (al doilea tur). Principalele etape ale acestei perioade includ constituirea Biroului Electoral Central (BEC), desemnarea președintelui BEC, depunerea și validarea candidaturilor, începutul campaniei electorale și desfășurarea celor două tururi de scrutin.
Pe 12 septembrie, vor fi desemnați cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin tragere la sorți de către președintele ÎCCJ, care vor face parte din BEC.
În termen de 24 de ore de la învestirea acestor judecători, dar nu mai târziu de 13 septembrie, va fi ales președintele BEC prin vot secret. Totodată, în termen de 24 de ore de la alegerea președintelui BEC, dar nu mai târziu de 14 septembrie, BEC va fi completat cu președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente, precum și cu câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar.
Pe 13 octombrie, vor fi desemnați în BEC reprezentanții formațiunilor politice neparlamentare care au propus candidați. Până pe 28 septembrie, Ministerul Afacerilor Externe va primi informațiile despre localitățile din străinătate unde trebuie să fie înființate secții de votare și numărul acestora.
Candidaturile pentru alegerile prezidențiale trebuie depuse până pe 5 octombrie, la miezul nopții iar până pe 6 octombrie, candidații trebuie să trimită declarații către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității privind eventualele legături cu Securitatea. Declarațiile de avere și de interese vor fi publicate până pe 9 octombrie, urmate ca pe 10 octombrie, candidaturile să devină definitive. Ordinea de înscriere în buletinul de vot va fi stabilită până pe 12 octombrie. Campania electorală începe pe 25 octombrie.
Votarea în străinătate începe pe 22 noiembrie la ora 12:00 și se încheie la ora 21:00. Pe 23 noiembrie, campania electorală se încheie la ora 7:00, iar românii din afară pot vota între orele 7:00 și 21:00. În aceeași zi, între 18:00 și 20:00, se primesc cererile pentru votul prin urna specială.
Votarea în țară va avea loc pe 24 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00, iar alegătorii care se află la secția de votare sau la rând la ora 21:00 pot vota până la ora 23:59.
Până pe 29 noiembrie, vor fi anunțați cei doi candidați care vor participa la al doilea tur de scrutin. Tot atunci începe campania electorală pentru acest tur. Ordinea de înscriere a candidaților și semnele electorale vor fi comunicate până pe 1 decembrie.
Votarea în străinătate pentru al doilea tur începe pe 6 decembrie la ora 12:00 și se încheie la ora 21:00. Pe 7 decembrie, campania electorală se încheie la ora 7:00, iar românii din afară pot vota între orele 7:00 și 21:00. În țară, votarea se desfășoară pe 8 decembrie, între orele 7:00 și 21:00.
Până pe 12 decembrie, vor fi trimise către Curtea Constituțională procesele-verbale de constatare a rezultatelor votării. Rezultatele vor fi validate și publicate în Monitorul Oficial.
Alexandra Dutca