Share
Pensionare cu 5 ani mai devreme decât vârsta standard

Pensionare cu 5 ani mai devreme decât vârsta standard

Există posibilitatea de a ieși la pensie mai devreme fără penalități, cu condiția îndeplinirii unei cerințe specifice. Noua lege a pensiilor aduce schimbări importante atât pentru actualii pensionari, cât și pentru cei care se apropie de vârsta pensionării. Potrivit reprezentanților Casei de Pensii, angajații care au completat stagiul de cotizare prevăzut în Anexa 5 pot beneficia de o reducere de cinci ani față de vârsta standard de pensionare, inclusiv pentru perioadele necontributive precum studiile sau serviciul militar. Totuși, cei care nu îndeplinesc această cerință vor trebui să opteze pentru pensia anticipată, care poate veni cu penalizări.

”Angajații care lucrează în acest moment pot ieși mai devreme la pensie, fără să fie penalizați, în cazul în care îndeplinesc o condiție. Condiția este să aibă stagiul complet de cotizare prevăzut în Anexa 5. În funcție de anul nașterii, există un anumit stagiu complet de cotizare. Dacă persoana a realizat acest stagiu complet de cotizare contributiv, prevăzut în Anexa 5, trebuie să mai aibă încă cinci ani în plus față de acest stagiu complet de cotizare.  Pot fi incluse facultatea, armata, deci stagiile necontributive.

”În cazul în care nu are acei cinci ani în plus și are doar doi sau trei ani, atunci se pensionează anticipat, și va fi penalizată în funcție de numărul lunilor de anticipare dar și de stagiul complet de cotizare depășit. Aceasta este pensia anticipată.Pe legea actuală există doar pensie pentru limită de vârstă și pensia anticipată, nu mai există pensia anticipată parțială”,

Pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin:

  • eliminarea diminuării;
  • prin valorificarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate, dacă este cazul;
  • adăugarea perioadelor de asigurare realizate în baza unui contract de asigurare socială începând cu data de:
  • 1 ianuarie 2018, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice;
  • 28 septembrie 2020, conform OUG nr.163/2020 (asigurare retroactivă);
  • 1 septembrie 2024, conform  art. 6 alin.(2) din Legea nr. 360/2023;
  • 1 septembrie 2024, conform art. 6 alin.(3) din Legea nr. 360/2023 (asigurare retroactivă).

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu