152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 6 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 7 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 7 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 7 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 7 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 7 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 8 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 8 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 10 ore în urmă
Moment evocativ Ioan Hada, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”
Miercuri, 18 septembrie 2024, orele 10.00-12.00, în Sala de cenaclu a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, va avea loc un moment evocativ Ioan Hada, în prezența fiicei poetului, Ioana Iulia Hada, a soției, Maria Hada și a mamei acestuia, Ani Șuta. Evenimentul este organizat de Cenaclul Scriitorilor din Maramureș.
Se vor lectura poezii din opera autorului.
Ioan Hada s-a născut la 6 iunie 1960, la Zalău . De-a lungul vieții a iubit și a trăit pentru poezie, publicând 6 volume de versuri. Și-a dedicat viața actului creativ, căutând în poeziile sale, nu doar frumusețea formală, ci și sensurile profunde ale vieții. S-a stins din viață la 12 august 2022.
„Ioan Hada, poetul mereu gânditor, cu cafeaua la purtător, o să lipsească Băii Mari, și așa va fi! Fiindcă poetul Ioan Hada avea cultul prieteniei, te suna de ziua ta, te cinstea când avea bani, te ruga să-i oferi o cafea și o făceai cu plăcere fiindcă aveai ce discuta cu el.” (Gelu Dragoș)
“Dl. Ioan Hada e, fără îndoială, un devotat al poeziei. Şi asta de multă vreme. Un devotat care-şi cultivă pasiunea pe un mare fond de candoare. Inclusiv, dar şi exclusiv, literară. Dar de un cult e vorba; cu fervorile şi jertfele lui. Poate nu de un cult al poeziei în general şi în toate formele ei, ci doar a poeziei înţeleasă ca traducere în eufemism; ca prelucrare delicată a lumii, ca translaţie a sensibilităţii în flori de cuvinte. De aceea îi şi ies mai bine poemele scurte, abia pâlpâite, cele în care o simplă analogie se desface într-o metaforă suavă. Poemele, adică cele în care dl. Hada poate aduce lumea la conceptul său de frumuseţe: un desen suav, făcut din extremă gingăşie”.(Al.Cistelecan)
NOPTILE
feerii devin
noptile-n
care
dorinta mea
e val
iar trupul tau
ii este
ca un mal
din Rai….
Sursa: eCreator.ro
Lăcrimioara ZOTA