La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 27 minute în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 1 oră în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 3 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 14 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 14 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 18 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Când va avea loc echinocțiul de toamnă
Echinocțiul de toamnă începe în acest an duminică, 22 septembrie 2024, la ora 15:44, ora României. De la această dată intrăm oficial în toamnă și vom pierde în medie 4 minute de soare în fiecare zi, până la 21 decembrie, când va avea loc solstițiul de iarnă. De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.
Echinocțiul este un moment astronomic în care lungimea zilei este egală cu lungimea nopții. În fiecare an, există două echinocții: unul între 19 și 21 martie, când trecem de la iarnă la primăvară în emisfera nordică, și al doilea între 21 și 24 septembrie, când lăsăm vara în urmă și intrăm în toamnă, tot în emisfera nordică. Echinocțiul nu este un fenomen care se desfășoară doar pe Pământ, manifestându-se și pe alte planete din sistemul solar, atunci când orbita și înclinarea planetelor față de Soare permit o distribuție egală a luminii între emisfere.
Lăcrimioara ZOTA