Maramureșencele Nicola Codrea și Sara Sitar, vicecampioane naționale la categoria U14 dublu fete la Campionatele Naționale Individuale Indoor - 1 oră în urmă
Intervenție de urgență la biserica de lemn din Buteasa; Se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureșene - 2 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 3 ore în urmă
Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 19 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 19 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 19 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 1 zi în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Pământul va găzdui temporar o „mini-lună”
Pământul va găzdui temporar o ”mini-lună”, un asteroid atras de gravitația Pământului care va orbita în jurul planetei noastre timp de 58 de zile. Acest fenomen astronomic se va întâmpla începând cu 29 septembrie. Acest obiect spațial recent descoperit, denumit ”Asteroidul 2024 PT5”, va fi capturat de gravitația planetei noastre și va orbita în jurul ei pentru o scurtă perioadă de timp, în perioada 29 septembrie- 25 noiembrie 2024. Ca descriere, are un diametru estimat de aproximativ 11 metri, însă observații suplimentare sunt necesare pentru a confirma dimensiunea exactă, care ar putea varia între 5 și 42 de metri.
Deși asteroidul va orbita în jurul Pământului pentru aproape două luni, acesta nu va reprezenta un pericol pentru planeta noastră. La cel mai apropiat punct, se va afla la aproximativ 4,2 milioane de kilometri de Pământ, adică de 10 ori distanța dintre Pământ și Lună. Capturarea temporară a unui asteroid, cunoscută drept „mini-Lună”, este un eveniment rar, dar nu unic. În trecut, alți asteroizi, precum 2020 CD3, au orbitat Pământul pentru perioade scurte de timp. Asteroizii pot deveni mini-sateliți ai Pământului, doar dacă se apropie de planeta noastră cu viteza și direcția potrivite, permițând gravitației să îi capteze.
Astfel de evenimente sunt rare și oferă cercetătorilor ocazii prețioase de a învăța mai multe despre interacțiunile asteroizilor cu gravitația Pământului.
Lăcrimioara ZOTA